25.09.2016 | 11:56
Румен Петков: Нинова има едно много некоректно и неадекватно поведение, което изцяло обслужва ГЕРБ
Румен Петков и миниатюрната АБВ ще бори статуквото

Румен Петков, зам.-председател на АБВ, в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР

Водещ: Здравейте на Румен Петков.
Румен Петков: Здравейте на вас и на вашите слушатели и да пожелаем успех на г-н Рановски и на неговите колеги, защото предстои началото на една работна седмица. Много е важно как ще завършат почивните дни.
Водещ: Румен Петков – зам.-председател на АБВ. Да говорим за избори, г-н Петков. Така или иначе изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите, които ще се включат в кандидатпрезидентската надпревара. АБВ е една от тях. Говорим за разсейване на левите гласове. Има три формации, определящи себе си като леви, които ще се явят самостоятелно на този вот – БСП, АБВ и коалицията около „Движение 21“ на Татяна Дончева. Миналата седмица в нашето предаване председателят на ПЕС Сергей Станишев призова това ляво разединение да бъде търсен начин да се преодолява. Явно за тези избори няма как да се случи. Защо обаче?
Румен Петков: При г-н Станишев навярно в качеството си на човек, който има съществен принос за разединение на лявото, търси със задна дата един такъв призив, може би за пред хората. Не знам, това си е негова работа и не бих могъл да го коментирам. Ние от АБВ извървяхме целия път с всички за нас възникващи вътрешни проблеми, и проблеми с необходимостта да обясним на нашите хора поведението си, с всички възможни компромиси, за да се намери решение с единна лява кандидатура. Аз не знам доколко и как г-жа Дончева идентифицира себе си като част от левицата – това е неин въпрос.

За съжаление, г-жа Нинова има едно много некоректно и неадекватно бих казал поведение, което изцяло обслужва ГЕРБ. Защо? Това също е въпрос, който вътре в БСП трябва да му намерят отговора. Не случайно на един от пленумите ключови фактори в БСП казаха, че са се натрупали критично много еднолични решения, част от които за сметка на БСП и на левицата, и за тях ще се търси отговорност. Няма нормално обяснение след като ние направихме всички възможни компромиси относно кандидата за президент, относно структурирането на една коалиция само и единствено за президентските избори. И това е текст, който ние сме предложили и наложили в проектоспоразумението, и това много добре се знае от членовете на ръководството на БСП. Да се продължава така с едни лъжи, които не знам кого обслужват, но по никой начин БСП, АБВ и левицата, като цяло левия избирател. Защото като го лъжеш, той не просто става недоверчив, а ти го отблъскваш от урната независимо от законовите норми за задължителното гласуване. Въобще лъжата е лош знак в политиката.
Водещ: Как би се възприело, ако Ивайло Калфин, споменавам го, защото той е вашият кандидат за президент, на предишния избор преди 5 годни той участва с един много солиден резултат – близо 900 хил. гласа получи тогава Ивайло Калфин – какво ще се случи сега, ако неговите гласове са значително по-малко, в пъти по-малко?
Румен Петков: Аз бих предпочел първо да организираме и да проведем президентската кампания, да организираме и проведем референдума. Защото с много голяма болка и съжаление трябва да кажа пред вашите слушатели, че единствено АБВ и коалиционният формат, в който АБВ участва са се регистрирали в участие в референдума от парламентарните формации в ЦИК. Тоест, това е много показателно за поведението на борците на статуквото. Те не желаят дебат по сериозните политически теми, те не желаят дебат по бъдещето на България. В това число има ли необходимост от Велико народно събрание, няма ли необходимост, има ли необходимост от редуциране на субсидиите на политическите партии, няма ли, какъв елемент трябва представлява като сегмент от общия изборен корпус мажоритарният вот. Това нежелание да се води политически дебат всъщност олицетворява статуквото. И когато ние от АВБ казваме: Хайде да участваме в референдума, но да направим истински референдум – българинът да участва в референдума със своя информиран избор, очевидно е, че срещаме една битка от страна на статуквото. Същата битка се води с реалния дебат за функциите и правомощията на президентската институция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране