15.02.2017 | 13:13
Русия се похвали, че българската бойна авиация още зависи от нея
РСК МиГ: България не се е отказала от ремонта на нашите самолети

Българската бойна авиация така и не успя да излезе от орбитата на Русия. Шефът на руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ съобщи в сряда, че България е подписала с компанията  договори за ремонт на свои изтребители. „Ние подписахме в края на миналата година редица споразумения, договори с военновъздушните сили на България. Затова си сътрудничим с тях“, заяви генералният директор на РСК „МиГ“ Иля Тарасенко, цитиран от ТАСС.

Той уточни по време на изложението „Аеро Индия – 2017“, че „България не се е отказала от ремонта на нашите самолети. Въпросните договори обаче не са сключени директно с руснаците, а през български посредници. До тази ситуация се стигна след като вече бившият военен министър първоначално отказа да продължи поддръжката на старите съветски машини МиГ 29 в Русия и сключи краткосрочен договор с Полша. Както и се очакваше обаче, се оказа, че Полша няма капацитет да поеме цялостната поддръжка на МиГ – 29 и месеци по-късно военното министерство бе принудено да обяви нови поръчки.  Те бяха спечелени от българска фирма, която от своя страна има предварителни договори с РСК МиГ. Договорите бяха сключени с пряко договаряне.

Планът на военното министерство е да продължи да разчита на МиГ-овете, докато не бъдат закупени нов тип изтребители, които да са съвместими с НАТО. Проектът се движи от години, а второто правителство на Бойко Борисов заложи и финансирането му в средносрочната бюджетна рамка. Заради политическата обстановка обаче е напълно възможно той да се забави отново.

На дневен ред е и още един казус с руснаците около ремонта на МиГ-овете. България откупи обратно предприятието „Авионамс“ и иска да ремонтира там изтребителите. За целта обаче руснаците трябва да предоставят съответните лицензи. Тази тема обаче не бе коментирана от Тарасенко. Очаква се България да влезе в преговори с руснаците, но изходът от тях не може да се прогнозира.

Българската авиация е в кризисна ситуация и разчита само на изтребителите МиГ 29, за да пази въздушното си пространство. Страната ни е обект на непрекъснати критики от НАТО, че  е зависима от Русия и изтребителите ни не са съвместими с партньорските, но проблемът стои нерешен вече при няколко министри.

Преди ден служебният военен министър Стефан Янев каза, че проектът за покупката на нов изтребител ще продължава да се готви. Не е ясно обаче кога ще бъде подписан. По закон той трябва да мине и през пленарна зала, тъй като военните харчове над 100 млн. лева се гласуват в парламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране