09.03.2018 | 13:51
Руски свещеници: Радев е страхлива марионетка на Запада в треторазредна страна
В треторазредна европейска държава говорят абсурди, казват те

„Как оценявате думите на българския президент? Какво е това – отдаване почит към всички народи, освободили България, или желание да принизи ролята на Русия?“ Тези въпроси задава руското издание Regions.ru на няколко свещеници и публикува отговорите под заглавие „Руско-турската война не можеш да превърнеш в литовско-руска“. Последвалите изказвания, сред които и това, че „Руската империя никога не е била мислена като многонационална“, се появяват на страница със заглавие „Многонационалната Русия“. Но това е по-малкият проблем – основният са квалификациите, които се правят по адрес на България, нейното ръководство и народ, като често се повтаря внушението, че лидерите са продажници, а обикновените хора масово обичат Русия.

Ето и откъси от изказванията, за да представи какво се пише по руските медии и как мислят част от руските духовници.

„Президентът се саморазобличи“

„Това е признание за несамостоятелността на политическото ръководство на България“, казва протоиерей Александър Кузин от московския храм „Козма и Дамиан“ в Шубино. „Той е принуден да говори това, което му диктуват политическите му шефове и финансовите му спонсори. Мнението на българския народ е съвършено различно и ние го знаем. Но ръководството на България десетки години върви в разрез с народното мнение и народното почитание към паметта на руските воини, освободили България, и нашия император, подарил им свободата и държавността. (…)

„[Президентът Радев] призна, че не е представител на субекта на политическата сцена, който благодари на Русия и руския народ, дарил му тази субектност. Президентът представлява обект на манипулация от Запада и по този начин се саморазобличи.“ (…)

„Това е нашата история и началото на българската история. А в изказването на българския лидер виждаме, че това не се признава. Но как да говори за зараждането на държавността човек, който е изгубил тази самостоятелност? А българският народ – нашите южни братушки, разбира се, са признателни на руснаците. (…) Но отношенията между народите ни невинаги съвпадат с отношението с тези, които представят България на международната сцена.“

„Скоро Радев ще се срамува от думите си“

„Тук е видна тенденцията, проследявана във всички наши бивши съюзнически държави и въобще сред южнославянските народи, които така грижливо е закриляла Руската империя и, може да се каже, ги е спасила от турски геноцид, подарила им е държавност“, допълва протоиерей Вячеслав Кочкин от Орската епархия в Южна Русия на границата с Казахстан.

„Не мога да го опиша по друг начин освен като желание да се харесаш на западните си спонсори, на отвъдокеанските си благодетели. (…) Разбира се, това свидетелства и за недалновидността на едни или други политици. Може да говориш така, ако искаш да се отчетеш пред западните си благодетели за вярна служба, но Русия е била, е и ще бъде единствената страна в света, която обединява целия славянски свят. Ще го разберат и Полша, и западните славяни – така и ще бъде.

Не можем да отричаме, че руската армия е била многонационална и действително всяка капка кръв, пролята за свободата на която и да е страна, е ценна и достойна за уважение и почит. (…) Но всяка държава си има име. Руската държава се състои от руския народ, има руска култура и затова всеки – каквато и да е националността му – никога не се е срамувал да се нарече руснак, ако идва от Руската империя. И сме длъжни да разбираме – възраждането, изграждането на Русия като мощна държава не може да бъде спряно. Русия е била спасител на много народи, такава и ще остане.

Мисля, че скоро президентът на България ще се срамува от думите си. И благодаря на нашия патриарх, който – както и подобава в подобни случаи за духовен баща на нацията – направи недвусмислен намек за погрешността на възгледите му.“

„Радев не е избран от народа“

„Според мен това е просто страх. Ако Радев беше казал за Русия, той щеше да престане да бъде президент на България. Това е елементарна зависимост от господарите, които са го поставили там. За президент го е избрал не народът (…), той е поставен от някои сили, които не искат изобщо нито да виждат Русия, нито да чуват нейния химн и език“, казва протоиерей Александр Добродеев, зам.-завеждащ на сектор в Синодалния отдел за връзки с армията и правоохранителните органи на Русия.

„Да носиш руско име и да имаш руска принадлежност отново става подвиг. Защото целият този мрак и мерзост, обкръжаващи страната ни, просто не може да понася нито руснаците, нито Русия, завиждат ни.“

„В треторазредна европейска държава говорят абсурди“

„Начинът, по който президентът на България коментира участието и ролята на Русия в освобождението на страната си, свидетелства, че днес висшите ръководители на България са обвързани с политическа коректност и за да ѝ угодят, са готови да изкривят историческата действителност“, казва свещеник Филип Иляшенко. Той е зам.-декан на историческия факултет на Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ), доцент.

Той твърди, че „във всички руско-турски войни от последната третина на XVIII век насам Русия във всички мирни споразумения е включвала интересите на християнските народи на Балканите и особено е защитавала тези на сърби и българи, докато България и в двете световни войни е воювала срещу Русия“.

„Разбира се, че България е освободена от руска армия – Руската империя никога не е била възприемана като многонационална. (…) Просто е очевидно, че ако повечето от половината население в една страна е титулната нация, това е мононационална държава. (…)

Очевидно е, че днес висшите длъжностни лица на треторазредна европейска страна не могат да си позволят да кажат истината за Русия, за руснаците, в угода на външна сила са длъжни да говорят някакви абсурдни неща за някакви отделни народи, участвали в освобождението на България. Така може да излезе, че България е била освободена от немците, защото в руската армия е имало много офицери с немски фамилии. (…)

Става дума за политически, идеологически, икономически натиск върху съвременна Русия, включително чрез интерпретации на историческото минало, защото Русия не приема постхристиянските „ценности“ на съвременния Запад.“

споделяне в социални мрежи


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране