09.03.2018 | 13:51
Руски свещеници: Радев е страхлива марионетка на Запада в треторазредна страна
В треторазредна европейска държава говорят абсурди, казват те

„Как оценявате думите на българския президент? Какво е това – отдаване почит към всички народи, освободили България, или желание да принизи ролята на Русия?“ Тези въпроси задава руското издание Regions.ru на няколко свещеници и публикува отговорите под заглавие „Руско-турската война не можеш да превърнеш в литовско-руска“. Последвалите изказвания, сред които и това, че „Руската империя никога не е била мислена като многонационална“, се появяват на страница със заглавие „Многонационалната Русия“. Но това е по-малкият проблем – основният са квалификациите, които се правят по адрес на България, нейното ръководство и народ, като често се повтаря внушението, че лидерите са продажници, а обикновените хора масово обичат Русия.

Ето и откъси от изказванията, за да представи какво се пише по руските медии и как мислят част от руските духовници.

„Президентът се саморазобличи“

„Това е признание за несамостоятелността на политическото ръководство на България“, казва протоиерей Александър Кузин от московския храм „Козма и Дамиан“ в Шубино. „Той е принуден да говори това, което му диктуват политическите му шефове и финансовите му спонсори. Мнението на българския народ е съвършено различно и ние го знаем. Но ръководството на България десетки години върви в разрез с народното мнение и народното почитание към паметта на руските воини, освободили България, и нашия император, подарил им свободата и държавността. (…)

„[Президентът Радев] призна, че не е представител на субекта на политическата сцена, който благодари на Русия и руския народ, дарил му тази субектност. Президентът представлява обект на манипулация от Запада и по този начин се саморазобличи.“ (…)

„Това е нашата история и началото на българската история. А в изказването на българския лидер виждаме, че това не се признава. Но как да говори за зараждането на държавността човек, който е изгубил тази самостоятелност? А българският народ – нашите южни братушки, разбира се, са признателни на руснаците. (…) Но отношенията между народите ни невинаги съвпадат с отношението с тези, които представят България на международната сцена.“

„Скоро Радев ще се срамува от думите си“

„Тук е видна тенденцията, проследявана във всички наши бивши съюзнически държави и въобще сред южнославянските народи, които така грижливо е закриляла Руската империя и, може да се каже, ги е спасила от турски геноцид, подарила им е държавност“, допълва протоиерей Вячеслав Кочкин от Орската епархия в Южна Русия на границата с Казахстан.

„Не мога да го опиша по друг начин освен като желание да се харесаш на западните си спонсори, на отвъдокеанските си благодетели. (…) Разбира се, това свидетелства и за недалновидността на едни или други политици. Може да говориш така, ако искаш да се отчетеш пред западните си благодетели за вярна служба, но Русия е била, е и ще бъде единствената страна в света, която обединява целия славянски свят. Ще го разберат и Полша, и западните славяни – така и ще бъде.

Не можем да отричаме, че руската армия е била многонационална и действително всяка капка кръв, пролята за свободата на която и да е страна, е ценна и достойна за уважение и почит. (…) Но всяка държава си има име. Руската държава се състои от руския народ, има руска култура и затова всеки – каквато и да е националността му – никога не се е срамувал да се нарече руснак, ако идва от Руската империя. И сме длъжни да разбираме – възраждането, изграждането на Русия като мощна държава не може да бъде спряно. Русия е била спасител на много народи, такава и ще остане.

Мисля, че скоро президентът на България ще се срамува от думите си. И благодаря на нашия патриарх, който – както и подобава в подобни случаи за духовен баща на нацията – направи недвусмислен намек за погрешността на възгледите му.“

„Радев не е избран от народа“

„Според мен това е просто страх. Ако Радев беше казал за Русия, той щеше да престане да бъде президент на България. Това е елементарна зависимост от господарите, които са го поставили там. За президент го е избрал не народът (…), той е поставен от някои сили, които не искат изобщо нито да виждат Русия, нито да чуват нейния химн и език“, казва протоиерей Александр Добродеев, зам.-завеждащ на сектор в Синодалния отдел за връзки с армията и правоохранителните органи на Русия.

„Да носиш руско име и да имаш руска принадлежност отново става подвиг. Защото целият този мрак и мерзост, обкръжаващи страната ни, просто не може да понася нито руснаците, нито Русия, завиждат ни.“

„В треторазредна европейска държава говорят абсурди“

„Начинът, по който президентът на България коментира участието и ролята на Русия в освобождението на страната си, свидетелства, че днес висшите ръководители на България са обвързани с политическа коректност и за да ѝ угодят, са готови да изкривят историческата действителност“, казва свещеник Филип Иляшенко. Той е зам.-декан на историческия факултет на Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ), доцент.

Той твърди, че „във всички руско-турски войни от последната третина на XVIII век насам Русия във всички мирни споразумения е включвала интересите на християнските народи на Балканите и особено е защитавала тези на сърби и българи, докато България и в двете световни войни е воювала срещу Русия“.

„Разбира се, че България е освободена от руска армия – Руската империя никога не е била възприемана като многонационална. (…) Просто е очевидно, че ако повечето от половината население в една страна е титулната нация, това е мононационална държава. (…)

Очевидно е, че днес висшите длъжностни лица на треторазредна европейска страна не могат да си позволят да кажат истината за Русия, за руснаците, в угода на външна сила са длъжни да говорят някакви абсурдни неща за някакви отделни народи, участвали в освобождението на България. Така може да излезе, че България е била освободена от немците, защото в руската армия е имало много офицери с немски фамилии. (…)

Става дума за политически, идеологически, икономически натиск върху съвременна Русия, включително чрез интерпретации на историческото минало, защото Русия не приема постхристиянските „ценности“ на съвременния Запад.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране