04.10.2015 | 0:03
Руското разузнаване: паника и масово дезертьорство в „Ислямска държава“
Ердоган и Обама недоволни от Путин

След руските удари в Сирия, според данни на руското разузнаване, в редиците на джихадистите са започнали масови случаи на паника и дезертьорство, около 600 наемници са изоставили позициите си и се опитват да стигнат в Европа, заяви генерал-полковник Андрей Картаполов от руския Генерален щаб.

Ударите обаче няма да спират, а тъкмо обратното – ще стават по-интензивни. Освен това в Генерален щаб на руската армия е постъпила информация от САЩ, според която в районите на въздушните атаки няма никакви други формирования освен терористи.

Близо 700 бунтовници и издирвани сирийски граждани са се предали на властите в провинция Дераа през последните няколко дни, като се възползвали от програмата за национално примирение, предвиждаща предаване на оръжието и завръщане към мирен живот,  предаде САНА.

Сирийските бунтовници, които САЩ обучава и подкрепя, са се обърнали към американското правителство с молба да им бъдат предоставени ракети „земя-въздух“, небходими за защита от руската авиация. От Вашингтон продължават да твърдят, че руските ВВС бомбардират позициите на „умерената опозиция“ и не правят разлика между тях и терористите от „Ислямска държава“. Командир от опозицията Хассан Хадж Али се е обърнал към командването на САЩ и е поискал или ясна политика от американска страна за спиране на атаките или ракети „земя-въздух“, пише в. „Вашингтон пост“.

Преносимите американски ракетни комплекси „Стингер“ са достатъчно ефективно оръжие, което вече е използвано с успех срещу руските щурмоваци Су-25 по време на войната в Афганистан.

Межувременно продължават атаките на руските самолети срещу обекти на „Ислямска държава“. Извършени са 20 полета към девет обекта, съобщи руското министерство на отбраната, представено от генерал-майор Игор Конашенков. Унищожен е поредният команден пункт, подземен бункер и склад за боеприпаси.

„Искам да подчертая, че използваните от самолетите бетонобойни бомби БЕТАБ-500 могат да имат отклонение от максимум 5 м от целта, такива и други високоточни средства се използват при бомбардировките“, обясни Конашенков.

Същевременно пък бе съобщено, че Руската авиация е унищожила полеви лазарет на подкрепяната от САЩ „умерената опозиция” в Сирия в провинция Хомс, пише в. „Уолстрийт джърнал”, като се позовава на местни жители и военни. Според командира на местните бунтовници Мустафа Моарати въпросният обект е на видеозаписа, показан от руското министерство на отбраната на 1 октомври.

Стратегията на Русия в Сирия, където от сряда руски самолети нанасят въздушни удари, е гарантирана катастрофа, заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от АФП. Руският президент Владимир Путин „не прави разлика между групировката „Ислямска държава” и умерената (сирийска) сунитска опозиция. От руска гледна точка всички те са терористи. А това е гарантирана катастрофа. Въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни”, заяви Обама.

Той отбеляза, че е възможно заедно с Москва да се намери политическо решение на сирийския конфликт, ако Русия признае, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта. „Ще продължим да поддържаме контактите с Русия, но няма да можем да водим преговори без признание, че трябва да има смяна на правителството” в Сирия, каза Обама.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган призова Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия. “Русия обяви, че ще нанася удари срещу “Ислямска държава“, а всъщност нанася удари срещу умерената опозиция в Сирия, за да укрепи режима на Башар Асад, загинаха цивилни. Намирам това поведение на Русия за многозначително”, заяви турският държавен глава в интервю за Ал Джазира. “Ние не може да останем безучастни пред смъртта на тези 65 души цивилни, а вероятно и ще има и други жертви. Искам да изразя и тревогата, която изпитвам от действията на Русия. Ще настоявам да обмислят още веднъж сериозността на положението и стъпките, които възнамеряват да предприемат. Русия трябва да прекрати въздушните удари в Сирия”, каза още Ердоган, добавяйки, че възнамерява да проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

1 коментар

  1. Андрешко каза:

    Щом не са доволни от Путин, Обама и Ер Доган да подадат оплакване …

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране