23.10.2016 | 0:01
Руснаци откриха нацистка база до Северния полюс
Тя е служела за тактическа метеорологична станция и е носила името Schatzgraeber

Руски учени откриха нацистка военна база на Северния полюс. Обектът е на остров Александър и е построен през 1942 г., година след влизането на Адолф Хитлер в Русия. Тя е служела за тактическа метеорологична станция и е носила името Schatzgraeber. Нейната дейност е преустановена, след като учените, работещи в нея, са се отровили с месо на бяла мечка през 1944 г.

Базата е открита отново 72 години по-късно, като в нея са намерени близо 500 предмета от времето на Втората световна война, сред които и добре запазени документи. По-голяма част от находките са в добро състояние най-вече благодарение на ниските температури. Остров Александър е играел важна роля за нацистката армия по времето на войната, тъй като метеорологичните доклади, изготвяни там, са били от съществено значение за разполагането на войници, кораби и подводници.

Според някои името на базата Schatzgraber навежда на мисълта, че тя може да е имала тайна мисия, и по-конкретно – търсене на древни реликви. Дълги години остров Александър е спорна територия, но в момента е част от Русия, като се смята, че Москва иска да построи на него своя собствена военна база.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране