21.01.2020 | 16:51
Съдът окончателно отряза партията на Слави Трифонов
"Няма такава държава" ще стане "Има такъв народ", обяви лидерът й

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отказа за регистрация на партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“. Решението на тричленния състав на съда не подлежи на обжалване, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на съда. Веднага след това Трифонов обяви, че ще промени името на партията в „Има такъв народ“ и че ще промени цветовете в логото си.

Делото стигна до върховния съд, след като и Трифонов, и градската прокуратура атакуваха решението на Софийския градски съд (СГС) да не впише партията в регистъра.

Съдът приема, че е нарушена законовата забрана партиите да ползват в своите символи герба или знамето на България. Според магистратите символът на партията, както е описан в устава й – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, и допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме.

„С тази практика, безусловно споделяща се от настоящия съдебен състав, СГС се е съобразил, като е приел, че за нарушаване на забраната на чл. 5, ал. 1, пр. 1 ЗПП е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето“, се казва още в решението на върховните магистрати.

Относно въведения от адвокатите на Трифонов, както и от прокурора от ВКП, довод за регистрация на други политически субекти, в чиито символи се съдържат елементи на националното знаме, ВКС изцяло споделя изразеното в решението на СГС разбиране, че евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от закона, не може да е основание за възприемането ú като приложима съдебна практика, която по съображения, черпени от принципа за равенство на политическите субекти, да бъде продължена и чрез обжалвания съдебен акт.

Преди няколко дни по време на заседанието на ВКС адвокатите на Трифонов заявиха, че забраната за използването на националното знаме е ясна и не може да се тълкува разширително – недопустимо е само точно възпроизвеждане на знамето. Според тях законодателят е целял друго, то щял да запише, че се забраняват и сходни, подобни, близки или аналогични на флага изображения, но не го е направил. Тогава те се позоваха и на практика на изборната комисия (ЦИК), която приема, че националното знаме е използвано неправомерно за предизборна агитация, само ако е точно такова, каквото е регламентирано в Закона за държавния печат и националното знаме.

Партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ бе учредена на 5 октомври м. г. в София на закрито за медиите събрание. Мерките за сигурност бяха изключително засилени, като нито журналисти, нито обикновени граждани бяха допускани в залата, където се провеждаше конференцията.

Сред учредителите на формацията са и сценаристите на „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов, Филип Станев и Ивайло Вълчев.

Слави: Влизам в регистрация на партия „Има такъв народ“

„Днес Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме. Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования?
Важно е съдържанието, а не опаковката.
Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове!
Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!

Слави Трифонов – свободен гражданин със свободен дух“, написа Трифонов на страницата си във Фейсбук.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране