13.01.2017 | 20:01
Съдът пусна на свобода Ценко Цоков, за да купува гласове за ДПС
На кмета на Галиче били открити „много болести“

Скандалният кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков и синът му Мартин излизат от ареста. Това реши съдия Емил Желев от Специализирания наказателен съд, който обясни, че основната причина е влошеното здравословно състояние на Чоков.

Кметът на Галиче се оплаква от редица заболявания, сред които дори клаустрофобия от килията. Основното жалване на Чоков обаче е от коксартроза, като в петък той дойде в съдебната зала с патерица. Заради заболяването от юли скандалният кмет лежи в затворническата болница.

Съдия Желев допълни, че максималният срок на задържането изтича след 10 дни и обясни, че прокуратурата е приключила разследването и е готова да внесе обвинителен акт в съда. Ценко и Мартин Чокови са в ареста от месец май м.г., след като заедно с още 12 души бяха арестувани при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Галиче, а през юни Специализираният наказателен съд ги остави окончателно в килията.
Обвиненията срещу тях са за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали.

Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата, и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му Мартин, освен за участие в групата, е обвинен и за хулиганство. Те са обвинени като престъпна група за изнудвания и палежи. Решението не е окончателно и може да се обжалва. Двамата излизат на свобода само два месеца преди извънредните парламентарни избори. Ценко Чоков и синът му Мартин са известни като купувачи на гласове. На последните два вота те работиха за кандидат-депутата от Врачанско от ДПС Камен Костадинов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране