29.11.2017 | 12:01
Самолетът на Борисов е правил необичайни маневри на път за Саудитска Арабия
Правителственият самолет е навлязъл във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак

Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в кралство Саудитска Арабия, е направил маневра над иранското въздушно пространство по пътя за Рияд. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време. В последвало съобщение до медиите правителството потвърди информацията и обяви, че самолетът е получил неочакван отказ за прелитане над Иран, а временно управляващият иранското посолство у нас е извикан от Министерството на външните работи.

Сигналът беше получен от читател на „Дневник“, който изпрати и скрийншот от траекторията на самолета. Моделът и обозначенията му – „Еърбъс А319“ с регистрационен номер LZ-AOB, съвпадат с този на правителствения авиоотряд АО-28, с който делегацията отпътува за кралството. Данните в приложението на Flight Radar – сочат, че от Турция самолетът е навлязъл във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак.

Обичайният маршрут, използван от превозвачи на Балканите към Арабския полуостров, минава през Турция, Средиземно море и Египет и избягва Сирия и Ирак. Това се илюстрира и от снимка на трасетата в района от сутринта на 29 ноември, на която се вижда, че повечето авиокомпании заобикалят небето на двете държави. Минаващите през Иран са на път за страни като Кувейт и Обединените арабски емирства, докато за Саудитска Арабия се лети над Египет и Източното Средиземноморие.

„Имаме разрешение за полет над Иран“

От друга страна, отношенията между Иран и Саудитска Арабия са достигнали едно от най-ниските си равнища за последните десетилетия. Уахабитското кралство забрани миналата година полети от и до Иран, а ислямската република рядко допуска във въздушното си пространство самолети от и до летища в уахабитското кралство. По-късно от пресслужбата разпространиха изявление до медиите, според което „правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство“. Кабинетът цитира външния министър Екатерина Захариева, която е в Рияд като част от делегацията на Борисов.

„Полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас,“ пише още пресслужбата. „След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът. Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.“ Думите ѝ същевременно не обясняват решението да се използва иранското въздушно пространство за пътуването до Рияд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране