04.06.2019 | 7:13
САЩ ни искат 2,8 млрд. лв. за 8 изтребителя F-16
Американският Конгрес одобри сделката късно снощи

Цената, на която България може да придобие 8 изтребителя F-16 Блок 70, е в рамките на 2,1 млрд. лв. (1,2 млрд. долара), съгласно проекта на договор, който страната ни ще получи от Вашингтон през следващите две седмици, става ясно от публикувано късно снощи решение на Конгреса на САЩ. Според документа се разрешава на България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя, предаде министерството на отбраната у нас.

Стойността на цялата сделка, заедно с пакет, включващ стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, е почти 2,8 млрд. лв. (1,6 млрд. долара), пише още в съобщението, качено на сайта на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Уточнява се, че 1,6 млрд. долара е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (Lеttеr of Agreement), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

Преговорите със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16 продължават. Има какво да изпиляваме в условията и цените, коментира преди дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той заяви, че има спекулации, че искането за намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и на неговото въоръжение. Каракачанов бе категоричен, че подобно нещо няма.

„Ние сме съобразили нашите финансови възможности, заявили сме ги. Когато избрахме САЩ за потенциален контрагент, от Белия дом имаше уверение, че ще се съобразят с нашите финансови възможности, но явно това съобразяване е въпрос на преговори и разговори“, каза Каракачанов. Той обясни, че преговорите ще продължат, докато се намери онази пресечна точка, която е приемлива и за двете страни.

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    България може да си позволи да закупи само 4 самолета Ф16 според цената от 1.8 милярда лева определена от НС. Цената одобрена от конгреса на САШ за Ф 16 за България е 205 милиона долара за един брой. Скед което няма да има финансовите възможности да ги ползва колкото е необходимо.

  2. kkk каза:

    Копреритано производство в България с трансфер на технолоия за J10C боен самолет на Китай. цена 23 милиона долара.

  3. kkk каза:

    200 Милиона долара за един Ф 16 това Специална Цена за Много специални Богати Балкански Индивиди.
    Ф 22 е 152 000 000, Ф 35 е 122 000 0000 тези са от най скъпите модели.
    За Индонезия офертата на САЩ от миналата година е 4 000 0000 000 долара за 48 самолета Ф 16 или по 83 000 000 на самолет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране