20.05.2016 | 23:30
САЩ уволняват Бойко, пращат го президент. Роско – премиер догодина
Плевнелиев е много по-предвидим и по-малко скандален от ББ, който е способен да доведе ситуацията до революция и до пълно унищожаване на американското влияние

Росен Плевнелиев ще смени Бойко Борисов на най-важния държавен пост, сведоха наши източници, близки до Американското посолство. Това е очакваната от няколко седмици схема, по която ще се преформатира властта. Плевнелиев е много по-предвидим и по-малко скандален от Бойко Борисов, който е способен да доведе ситуацията до революция и до пълно унищожаване на американското влияние. С Роско ще настане тихо безвремие, а Бойко ще бъде пратен основно на външнополитически пътешествия по света.

Самият Роско вече обяви, че „остава в политиката“. Но уточни, че няма нито да прави нова партия, нито да се връща в старата си на лидерска позиция. Това ограничава силно възможните опции. Фактически остава единствено или да стане премиер, или да го уредят на европейски пост. Други начини за „оставане в политиката“ няма. Но до януари не предстоят размествания в Европа. Освен това, дори хипотетична схема с Кристалина – президент, а Роско на нейното място, е доста съмнителна. Изобщо не е ясно дали новият комисар – който и да е той, ще получи същия ресор. Нито дали ще получи вицекомисарското място. Не трябва да се забравя, и че поне засега, Росен Плевнелиев се води мъж, а ако Кристалина напусне, Юнкер ще натиска отново да е жена. Иначе ще им се разбута европейската неолиберална схема на квоти по полове и ориентации. Т.е. евро-кариерата на президента не е много вероятна.

Съответно, ако „остава в политиката“, излиза че Роско се цели в премиерството.

Сега до изборите, президентът ще може да изгради образа си на „светец“. Цялата протестърска общност, плюс тъмно-сините сега ще изградят нова идеология около него. А след като Бойко Борисов напусне правителството, Росен ще е най-подходящата кандидатура за коалиционен премиер. Алтернативата в лицето на Цветан Цветанов трудно би постигнала мнозинство, поне не и преди избори. Но САЩ не предвиждат избори, а просто разместване на пионките.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране