24.06.2016 | 2:54
Сътветните мероприятия и максимални усилия на мисълта
Повелителят на синтаксиса

Цецерон брифира репортерското тяло в кулоарите на НС.

***

Журналистка: Какво мислите за оставката на Румяна Бъчварова?

Цветан Цветанов, зам.председател на ПП ГЕРБ, председател на ПГ ГЕРБ, експерт по сигурност, консултант, мислител, оратор, моралист, синтактик: Като част от политическата риторика на опозицията да иска постоянно оставки. (…)

Ж: Все пак виждате ли резон в някои от критиките на опозицията?

ЦЦ: Разбира се, че винаги има някакъв резон във всяка една критика. И трябва да има чуваемост. Аз съм убеден, че както министър Бъчварова, така също и професионалното ръководство много добре си правят изводи от всяка една среща, която правят във Вътрешната комисия. Защото, знаете, че политика е да носиш отговорност и, разбира се, да има диалог с всичките парламентарни групи, независимо дали са в опозиция или дали са в управление. Само мога да кажа, че ако започнем да съпоставяме периоди в управление на БСП – Лява България и ГЕРБ, когато е управлявал сектор сигурност, мисля, че всичко това ще бъде в негативен план за БСП – Лява България.

Ж (викат един през друг, не се разбира): …случая в Слънчев бряг?

ЦЦ: Остава усещането, че не е приведен в известност целият криминален контингент. Има много оперативна работа, която трябва да се свърши. (…) Според мен, когато говорим за елита на служителите, които са натоварени с отговорността да координират, да планират съответните мероприятия за ефективна борба с тежката организирана престъпност. Те трябва да знаят абсолютно всичко. И те трябва действително приведат в известност целия криминален контингент. И това, което подадохме като препоръка – да може действително областните директори (на МВР) да подават изпреварваща информация за лица, които са от криминалния контингент, които се насочват към летните курорти, за да могат да осъществяват съответната престъпна дейност.

…Пропуснато е много ценно време последните години, за да се даде възможност да има среда, в която да се изграждат тези групи, което според мене е и липса на адекватна работа през периода 2013-14 г. Това е като упрек на тези, които искат днес оставката на Румяна Бъчварова. Защото нека да си припомним, че когато днес се отчита, че няма дела за корупция в системата на МВР, нека да припомним, че към 2013, когато ГЕРБ излезе от властта, имаше много дела, които бяха на оперативен контрол и те бяха пред реализация. (…)

Затова нека да бъдем обединени и да подкрепим желанието и инициативата, която има във вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Действително в този парламентарен контрол, който се осъществява, да бъдем много конструктивни, но невинаги да търсим оставката и да говорим, че е пропуснато много време. А просто трябва действително всеки един от нас с различните си мнения да допринася за общата цел, а това е ефективността в борбата срещу организираната престъпност.

Ж: Като шеф на Вътрешната комисия и бивш министър на вътрешните работи каква оценка бихте писали на работата на ръководството на МВР, що се отнася до битовата престъпност и Митьо Очите?

ЦЦ: Мисля, че ще бъде много спекулативно, ако се дават оценки. Защото те ще отворят веднага възможност за много интерпретации. Смятам, че оценката за дейността на вътрешния министър я дава премиерът на страната, който е направил предложение, за да бъде гласувана тази персонална промяна (в МС), която беше направена преди година. И мога да ви уверя, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова полага максимални усилия действително да се справи с това предизвикателство. И точно затова искаме и ние да подпомогнем в парламента с подкрепа за законодателните промени и при този парламентарен контрол, в който действително тя самата иска всичко това нещо да бъде казано, да бъде споделено… И, разбира се, всички стъпки, които се предприемат, да бъдат действително в постигането на целта – борба срещу престъпността.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране