11.11.2017 | 0:01
Съветник на Тръмп планирал да „продаде“ Гюлен за $15 млн.
Специалният прокурор Робърт Мълър разследва Майкъл Флин
Фетхуллах Гюлен

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва дали бившият президентски съветник по национална сигурност Майкъл Флин е планирал да залови турския духовник Фетхуллах Гюлен и да го върне в Анкара в замяна на милиони долари, твърди в. „Уолстрийт джърнъл“.

Предполагаемият заговор бил разкрит при разследването за руска намеса в американските президентски избори през 2016 г., водено от Мълър. Флин, който бе уволнен едва 24 дни след встъпването си в длъжност от президента Доналд Тръмп, е сред основните заподозрени в разследването заради срещите си с тогавашния руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Американски медии съобщават, че през декември Флин се срещнал с представители на турското правителство в Ню Йорк. Те обсъдили екстрадиране на Гюлен, твърдят източници, запознати с разследването на ФБР. Съветникът на Тръмп и синът му Майкъл Флин-младши трябвало да получат 15 милиона долара за предаването на духовника.

Турският президент Реджеп Ердоган обвинява Гюлен за организиране на провалилия се преврат през юли 2016 г. и иска екстрадиането му в Анкара, за да бъде съден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране