21.06.2017 | 13:28
Северин Въртигов – борсови спекулации, КТБ и …ток
Новият член на Управителния съвет на ЕСО е с интересна биография, която накратко изглежда така: бивш брокер, който е бил и финансов мениджър в Българския енергиен холдинг

Оперативно интересните (да уточним че засега става дума за журналистическа, а не за полицейска оперативност) лица у нас нямат край. Но по-добре е да се знае кой кой е, за да предвидим какво може да се очаква от него.

Северин Въртигов – едно интересно име, любопитна и зигзагообразна биография от самотен спекулант по борсите, през частния бизнес до кресла във върховите енергийни регулатори на страната.

Американска мечта? Не, българско кадруване и мили родни назначения.

Името му проблясна в не толкова далечната 2011 г. В несъществуващото вече предаване по вTV – „Хрътките“, прекрасна платинено руса блондинка си го бе избрала, за да илюстрира безмилостния удар на кризата от края на 2008 г. върху борсовите спекуланти. Младият Въртигов още на 21 г. попада в големия свят на парите.

„Започва с малка сума от родителите си. По-късно тази сума ще го изстреля далече“, казва водещата. И както ще видим към края на това изложение – ще е права. После камерата се насочва към нашия герой и той разказва за златните години по борсите преди кризата.

„Реално губещи няма, въпросът беше не дали си загубил или спечелил, а каква доходност си реализирал. Добре е, ако си реализирал 2006 г. или 2007 г. 50% доходност на портфейла ти в рамките на 1 г. ,просто това се смяташе за изключително ниско постижение, предвид това, че губещи компании почти нямаше”, споделя Въртигов.

Интересът към борсата става все по-голям. Оборотите се вдигат, както и доходността. Възможността за печелене на бързи и лесни пари става все по-забележима, а инвеститорите се доближават към върха, който ще настъпи. И в най-смелите си представи обаче никой от играчите не осъзнава как месеци след големия бум борсата ще започне да агонизира.

Идва 15 септември 2008 г. За първи път от десетилетия индексът на Нюйоркската фондова борса се срива с 10% за ден! Финансовият свят вече не е същият!

Въпреки задаващата се буря, алчността и готовността да поемеш непремерения риск притъпяват сетивата на играчите на борсата. Следват огромни финансови загуби и нестихваща паника.  Утрешният ден ражда страх, че от милионер може да се събудиш длъжник.

Млади, наивни и лековерни инвестори като Въртигов загубват цяло състояние.

Дали пак тези загуби не са ловко планирани? Някои казват, че така може да се перат пари.

Въртигов тогава се обръща с лице към реалната икономика. Става партньор и мениджър в няколко ООД-та. До средата на 2012-а година, когато става директор в ….Държавната консолидационна компания.

Голямата изненада обаче идва през горещия август на 2013 г. Ръководството на Електроенергийния системен оператор се сменя. Мястото на назначения само два месеца преди това член на съвета на директорите Камен Тодоров изстива. В креслото му сяда …Северин Въртигов. Новият член на управителния съвет е с интересна биография, която накратко изглежда така: бивш брокер, който е бил и финансов мениджър в Българския енергиен холдинг, между другото. До 13 май Въртигов беше в съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, но постът му бе закрит от служебният министър на икономиката Асен Василев.

Как така този попораснал вундеркинд влиза в кохортата на тези, които си играят с тока. Това се питат стари служители в ЕСО, които помнят какво ли не от кадровата политика в регулатора. Някои познавачи незлобливо подмятат за семейната връзка. Северин е брат на Димитър Въртигов, директор на дирекция „Корпоративни ценни книжа“ в Корпоративна търговска банка (КТБ). Любопитното в случая е, че през 2012 г. Иво Лефтеров като временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК влезе в конфликт с тогавашния шеф на БЕХ Михаил Андонов, тъй като в опитите си да събере парите по задължението на НЕК към BNP Paribas, освен че ограничи плащанията към някои електропроизводители, беше изтеглил и част от парите на НЕК от сметки в КТБ.

Въртигови са силно привързани към КТБ.

Ето: „Ако до края 2009 г. запазим финансова стабилност и валутен борд, очаквам още сделки по сливания и придобивания в страната“. Това обяви Северин Въртигов пред Profit TV в първото си интервю като инвестиционен консултант на Астра Асет Мениджмънт. В случай, че публични компании са обект на такива сделки, то цената ще е далеч от борсовата, обясни Въртигов. Той е на мнение, че „сделката за 30% от капитала на Корпоративна търговска банка е знакова за банковата система и за капиталовия пазар.“ „Покупката показва колко подценени са българските компании. Трябва да се има предвид, че КТБ се продаде за 3 пъти собствения си капитал, докато останалите публични банки се търгуват при на 0.3, или 0.4 собствен капитал,“ допълва той.

За брата Димитър се знае, че „във вpъзĸa c пoдaдeнo oт TБ Kopпopaтивнa Tъpгoвcĸa Бaнĸa AД зaявлeниe, БФБ-Coфия AД cпиpa пpaвaтa нa Димитъp Cтeфaнoв Bъpтигoв зa дocтъп дo тъpгoвcĸaтa cиcтeмa нa БФБ, cчитaнo oт 08.03.2011 г.“. Това е официално съобщение от бopcaтa.Когато БНБ изземва правомощията на ръководството на тръгналия към фалит банков гигант, асовете изтеглят за часове над 2 млн. лв. техни пари. Сред паникьосалите се мениджъри е и директорът „Ценни книжа“ Димитър Въртигов. Той е изтеглил 260 хил. лв., а баща му Стефан – 870 хил .лв. Напомняме, че влоговете на управителните органи и техни роднини не подлежат на депозитна гаранция.

В момента заварваме Северин Въртигов на поста председател на Надзорния съвет на Електроенергийния системен оператор. Да внимаваме за този човек!

И да не спираме да се питаме: „Някакви финансови врътки ли направиха двамата братя Въртигови, за да заслужи единия високия държавен институционален пост, а другият да падне в подножието на рухналата банкова пирамида КТБ?“

Биографията във факти

 

 

2015-06-15

АГРОБЮТИ 2000 ООД
Manager
АГРОБЮТИ 2000 ООД
Partner
2013-12-18 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ЕАД
Director
2013-09-25 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ЕАД
Director
2013-09-12 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ЕАД
Director
2012-06-20 ДЪРЖАВНА КОНСОЛИДАЦИОННА КОМПАНИЯ ЕАД
Director
2011-12-04 АГРОБЮТИ 2000 ООД
Manager
АГРОБЮТИ 2000 ООД
Partner
2011-01-26 1 БИ ЕН ЕЙ КОНСУЛТ ООД
Partner
2009-10-20 В И В БЪЛГАРИЯ ООД
Manager
В И В БЪЛГАРИЯ ООД
Partner

 

3 коментара

  1. Алекс М каза:

    Поредните връзкарчета, които са успяли да си спасят паричките от пирамидата КТБ, а обикновените вложители издухаха супата. И за капак 3 години след фалита на банката осъдени няма!

  2. Даниел каза:

    Достатъчно обвързаност, за да се внимава с този човек. КТБ е като дяволско клеймо.

  3. Иван Христов каза:

    Около пирамидата КТБ винаги има слухове, спекулации и много пари!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране