13.06.2017 | 21:13
Шефът на „Уолтопия“ обвини КФН за проверки по поръчка
Финансовият регулатор се оправда, че всеки можел да подаде жалба, но отказа подробности

Бизнесменът Ивайло Пенчев за втори път в последните месеци атакува публично държавни институции, които с действия или бездействия спъват предприемаческата инициатива. След случая с глобата, наложена му от „София тех парк“ заради предизвикано от администрацията закъснение в изграждането на сградата на „Уолтопия“, и проблеми с електрозахранването на друга инвестиция на фирмата в индустриална зона „Божурище“, този път гневът на Пенчев се насочи към Комисията за финансов надзор (КФН).

„КФН вместо да изпълнява мисията си да защитава купувачите на услуги от некомпетентни действия на застрахователни брокери, действа по поръчка и в защита на неефективни брокери тарикати“, обяви Пенчев, този път в качеството си на собственик на онлайн платфорамата Auxionize. Бизнесменът съобщи на пресконференция, че от известно време не само платформата, но и фирмите, които са сключили на нея сделки за застраховки, са подложени на проверки и натиск от КФН.

Auxionize е платформа за свободен пазар, на който фирми търсят определени стоки и услуги, като се провеждат виртуални търгове с обратно наддаване. Продавачите са предварително регистрирани в платформата компании, които след сключване на сделка заплащат такса в размер на 1% от стойността й. „Всичко се случва изключително прозрачно, което позволява истинска конкуренция и значително падане на цените“, заяви Пенчев. Пред журналисти той демонстрира няколко сключени чрез платформата застраховки. Така например при начална оферта от 30 000 лв. и над 20 оферти, купувач на застраховка за поле с рапица е сключил сделка за 13 500 лв. Цената на „Отговорност на продукта“ е паднала от 5000 до 1370 лв., а „Отговорност на работодателя“ е поевтиняла от 57 500 лв. на 48 200 лв. При това в тези случаи купувачите не са избрали най-ниските оферти.

„Определени застрахователни брокери се изплашиха от Auxionize, защото досега са продавали скъпо и прескъпо, използвайки неинформираността на клиентите или защото са участвали в корупционни схеми“, заяви Ивайло Пенчев. Според него подобни онлайн платформи защитават интереса на клиентите 100 пъти по-добре от всички държавни регулатори, защото създават свободна и прозрачна конкуренция. Пенчев посочи, че една от целите на оказвания натиск е Auxionize да бъде принудена да се лицензира като застрахователен брокер.

От КФН веднага реагираха на обвиненията на бизнесмена с писмено становище до медиите. В него регулаторът обяснява, че проверката е започнала след подадена жалба. „Съгласно действащото законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол“, се казва в становището. От него става ясно, че работата по въпросната жалба продължава и все още няма становище по спора дали предлаганата от платформата услуга е застрахователно посредничество, или не е. КФН дори определи реакцията на Ивайло Пенчев като „неприемлив натиск срещу комисията, преди тя да се е произнесла“.

„Auxionize не е застрахователен посредник, защото не сключва сделки. Ние сме просто едно табло за обяви, на което се срещат купувачи и продавачи“, каза Пенчев. Платформата съществува от близо 3 години, като до момента на нея са извършени над 16 хиляди сделки в над 50 различни икономически дейности, от които застраховките са само 113, посочиха от Auxionize. От 1 юли платформата ще бъде отворена и за физически лица. Всички фирми, които се допускат за регистрация като продавачи на стоки и услуги, предварително се проверяват дали са реални и дали не са обявили фалит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране