30.11.2017 | 17:37
Шефовете на МВР не знаят за турския доклад за „Булгартабак“, но…компанията я няма в него
Валентин Радев препраща въпросите към прокуратурата

Забележителен извод се оформи след днешния редовен месечен брифинг на вътрешния министър Валентин Радев, включващ и главния секретар Младен Маринов. На журналистически въпрос за доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM), в който се говори за контрабанда на цигари от „Булгартабак“, той съобщи, че документът е в прокуратурата. Радев отрече да се е запознавал със съдържанието му, пише „Дневник“.

Не стана известно дали това е направил и главният секретар на МВР Младен Маринов. И двамата обаче отрекоха в документа да се споменава името на „Булгартабак“. В доклада обаче българската фирма се споменава, след като там се говори за „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“, напомня медията.

Въпреки че обяви, че не е чел текста на доклада, Радев коментира, че, доколкото знаел, в него никъде не се споменавал „Булгартабак“: „Вие защо говорите за „Булгартабак“, не знам“. Министърът обеща още, че когато дойде докладът, „ще го видим“ и в опит да се измъкне от въпросите пита дали става дума за доклада на службите в южната съседка, който е известен още отпреди 2 години.

След уточнението, че въпросът е дали последният доклад не е в МВР, Радев отговори – „не е на моето бюро, така да ви отговоря“, и сякаш не чу въпроса дали не е в ГДБОП. Каза, че по негова информация докладът е изпратен в прокуратурата, и препрати въпросите към държавното обвинение. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров избегна въпроса дали българската прокуратура ще се сезира по турския доклад с това, че България официално не го е получила, и избегна въпроса дали той ще го изиска.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви също днес, че това е годишен доклад на турската служба, той е изпратен до Интерпол, но в него не се споменава името на „Булгартабак“. Той не отговори на въпроса дали е чел доклада. Иначе на редовния си месечен брифинг Радев се спря на четири основни теми: пътния травматизъм, картина на миграционния натиск, превенция по време на отоплителния сезон и работата на зоополицията.

„За жалост този месец черната статистика на пътните инциденти с много загинали взе връх и затова не можем да не започнем с тази тема, каза министърът. Периодът от 17.11..2017 г. до 23.11.2017 г. е  най-тежък от началото на годината, защото в 18 катастрофи  загинаха 28 души. Само в едно произшествие загубиха живота си водачът и 8 пътници от автобуса, а в други 10 – загинаха пешеходци.“ През първите 10 месеца на 2017 г. на територията на страната са настъпили 5744 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 543 и са ранени 7231 участници в движението. За сравнение с идентичния период на 2016 г. загиналите са с 51 по-малко, а ранените със 714 по-малко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране