18.10.2018 | 0:01
Шестима пострадаха авария в завод „Арсенал“
Инцидентът вероятно се дължи на човешка грешка

Шестима работници са пострадали при инцидент в завод „Арсенал“ край Казанлък. Един от тях е в тежко състояние, но без опасност за живота. Аварията е станала вчера сутринта, няколко минути след 9 ч. в цех 120 на завод 3 в оръжейния комплекс, съобщиха от прокуратурата.

Всички пострадали мъже са откарани в Спешния център на Казанлък. Четирима са настанени за лечение в болници в Казанлък и Стара Загора. Двама души са прегледани и освободени за домашно лечение. „Петима от ранените са с обгаряния, само единият от пострадалите е с гръдна рана. Разговаряли сме с директора на казанлъшката болница – няма опасност за живота им“, каза шефът на полицията в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев.

Пострадалите работници са на възраст от 23 до 60 години. От ръководството на оръжейния завод съобщиха имената на пострадалите: Димитър Д., Михаил Б., Десислав И., Георги Г., Румен П. и Митко С. Най-тежко е пострадал 23-годишният Димитър Д.

Аварията се дължи на запалване на барутна маса, то предизвикало локален взрив, но не се е разпространило извън помещението или в други цехове, посочват от прокуратурата. Разследването на аварията е поела Районната прокуратура в Казанлък. „Предстои оглед на местопроизшествието. Съобразно събраните до момента данни ще започне разследване по член 134 от Наказателния кодекс за трудова злополука с причинени средни телесни повреди на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност“, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, след като посети вчера местопроизшествието с районния прокурор на Казанлък Таня Димитрова.

ДУМА припомня, че това е вторият подобен инцидент в казанлъшкия оръжеен само за тази година. През март 27-годишен работник загина, а друг, с 10-годишен стаж, беше ранен. Причината за взрива тогава бе запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3. Общо в последните няколко години при подобни инциденти в оръжейни предприятия у нас – в Казанлък, Горни Лом, Петолъчката, Костенец, Мъглиж и Иганово, загинаха 19 души, а 18 бяха ранени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране