19.07.2018 | 22:22
Шоу! Порожанов обеща 100 кози на баба Дора, тя му вдигна скандал

„Министър Порожанов се срещна и с леля Дора, като й предложи 100 кози – дарени от козeвъд за нея, като същевременно ще получи и полагащото й се обезщетение. По регистър тя има 61 кози.“ Това съобщават от пресцентъра на земеделското ведомство след днешната среща на министъра с баба Дора от Шарково.

„Не е леко на никой, трябва да де справим с болестта“, подчерта Порожанов и допълни, че при положителните проби трябват мерки – гласи още текстът на съобщението от МЗХГ.

От телевизионните репортажи обаче става ясно, че срещата на министъра с баба Дора е преминала драматично. В кадрите се вижда как тя удря по масата и крещи на Порожанов:

„Вие, докторите, казахте, че моите проби са отрицателни. На мен втора проба не е взета. И аз няма да позволя, макар че съм горда българка, вие и всички останали да дойдете да ми изтрепете животните“.

Проблемът е в това, че в самото населено място има много положителни проби, обясни земеделският министър пред БНТ. От пресцентъра на земеделското ведомство съобщават още, че от стадото в Болярово (където по-рано днес Българската агенция по безопасност на храните обяви вторично огнище на чума по дребните преживни животни) ще бъде взета втора проба.

Причината е, че фермата е отдалечена от другите и животните са на оборен режим – те не са имали физически контакт с други стада. Ще се прави стриктна дезинфекция и контрол. Заповедта на директора на БАБХ за мерките в Болярово остава в сила, но изпълнението се спира до излизане на резултатите от лабораторните изследвания. Решението е консултирано с Крис де Клерк, експерт на ЕС, част от ветеринарния екип за спешни ситуации на ЕС (CVET).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране