15.05.2018 | 12:35
Ще оцелее ли лотарията?

Ще оцелее ли лотарията, след като не само вицепремиерът Валери Симеонов, но и лидерът на БСП Корнелия Нинова и водачът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заявиха намерение да го подкрепят за спиране на рекламата и тв предаванията й по телевизията?

Сходен случай има със супер успешната пирамида МММ, за чиято популярност изключително много помогна лансирането й от Първи канал на руската телевизия в зората на 90-те години не само в страната, но и в цялото постсъветско пространство. След забраната за рекламирането й, тя успява да удържи положението и да дава печалбите под формата на дивиденти на заложилите на нея, но това не продължава много. Последващите опити за възстановяването й пропаднаха безславно, а неотдавна и основателят Мавроди, който дори бе избран за депутат на гребена на вълната навремето, почина.

Разбира се, лотарията не е пирамида, но и двете разчитат на хазартната страст за големи финансови удари на хората. Особено на онези в нелеко материално положение, готови да дадат и последните си пари срещу обещания за светкавично богатство.

Важното общо е, че без политически чадър не биха могли да бъдат възможни и двете схеми. В България през 2012 г. кабинетът и мнозинството на Борисов 1 прокараха поправката в закона, която позволи частните лотарии да изядат парите на държавния тотализатор. Без като него да имат ангажимент към спорта, освен някакви дребни за 3-те милиарда оборот 5000 лв. годишно, които сега невъзмутимо изтъкват като принос чрез един сайт, споменат по-долу!!!

Както отварянето, така и свиването на политическия чадър, не са случайни действия и някои анализатори, изследвали МММ, се питат дали пък идеята не е обратната на видимото: търсене на алиби? Това обаче изглежда невероятно на фона на разгорялата се медийна война срещу вицепремиера Валери Симеонов, който сподели:

„Атаката не закъсня! 24 часа, след като предложенията ми за промените в закона за хазарта получиха политическа подкрепа от най-големите парламентарни партии, водещи медии активираха пропагандата срещу мен. В сутрешните блокове на bTV и Нова нямаше нито дума, нито коментар в студията темата за внесените законопроекти (в т.ч. за хазарта!).

Във в. 24 часа има поръчкова статия, опитваща се да ме изкара като най-големия душманин на българския туризъм. От 10 вестникарски твърдения – 10 лъжи. Нескопосано и жалко. Дори не ме потърсиха за моята гледна точка като вносител на законите. А в. 24 часа е подписал Етичния кодекс на българските медии, където се говори за точност, обективност, проверена информация и представяне на всички гледни точки. За съжаление,  днешната публикация го приравнява с Работническо дело, където по нареждане се „екзекутираше“ партийният враг. Ще видим дали ще ми дадат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране