19.06.2018 | 20:49
Ще признаем ли македонска нация заради НАТО? Ще станем ли „буцефалисти”?

Со решението ке го якнеме идентитетот македонски”, каза в тържествено обръщение Зоран Заев, премиер на спорната като наименование държава Македония, досега БЮРМ, занапред (може би) Северна Македония.

„Македонски язик, македонски народ, македонец, македонка, защитени и заякнати, еднаш засекогаш. Стоиме исправени пред нашите гордости – пред Кирил и Методий, Климент и Наум, Крсте Петков Мисирков, пред Гоце Делчев, пред Блаже Конески, Кочо Рацин”, нарежда още Заев… „Нема веќе меѓународни договори во кои се избегнува македонскиот язик. Решаваме вековно прашање. Свои сме на своето и тоа конечно e признато од сите наши соседи, од Република Грция и од меѓународната заедница…” (в цитатите е заменена буквата ј, която се използва в измисления македонски език, на който се пише „јазик”,  „Кирил и Методиј” и т. н. И който език не съществува преди Втората световна война).

С две думи – споразумението с Гърция за името на държавата, с което се отваря път за членство на (Северна) Македония в НАТО, там го разбират като признаване на македонски език, македонска нация.

България досега е проявявала толерантност към Македония, като към малко братче, което нещо не е на себе си. Призна я като държава. Подари й танкчета (правителството на Иван Костов). Полугласно призна и македонски език. А тия дни Екатерина Захариев го призна и открито. То няма и начин – измисленият език е като неприличен диалект на българския, със сръбски заемки. Писмено и говоримо не се разбира добре, нужен е официален превод на преговори, документи. Навремето президентът Желю Желев каза, че признава македонска държава, ама македонска нация и език – не.

Сега за македонска нация българските официални власти мълчат, ама след това споразумение какво ще кажат? В Македония всеки жест на България го разбират като признаване на тяхната измислена нация, история, език и т. н. И продължават антибългарската си политика, независимо дали леви или десни партии, всичките са обединени около македонизма, сърбоманската доктрина на югокомунизма. Зоран Заев е назначил антибългаристи в смесената комисия за изглаждане на въпросите от историята. Техни представители отсега заявяват, че корекции на историята няма да има.

Да, Заев декларира, че няма териториални претенции (каквото България е декларирала отдавна). Но за принадлежност на българи от Пиринския край към македонската „нация” и към историята Заев има претенции. И не само Заев, а и неговите политически противници. Всичките са македонисти и продължители на пропагандата от времето на Югославия. Фалшифицират историята и си присвояват исторически личности. „Редактират” им биографиите и делата. Властта у нас си затваря очите. За разлика от Гърция, която въобще не се притеснява от НАТО и ЕС, за да си отстоява интересите, каквито и да са те.

Ще признае ли България македонска нация, заради приемането на Македония в НАТО? Редно беше поне в някакво интервю или изявления български представители да отвърнат на обръщението на Заев. Вместо това външната министърка на България демонстрира лигави жестове при посещението си там и говори само за НАТО.

И ако сега българин изрази скептицизъм за споразумението с Македония и недоволство от тамошния шовинизъм и коварство, какво се случва? Дежурните евроатлантици у нас веднага го обявяват за враг на ЕС, НАТО, ценностите на цивилизацията, и за агент на КГБ…

Още малко и официално ще станем „буцефалисти” – тоест, македонски шовинисти, по името на коня на Александър Македонски. Македонизмът е като душевно заболяване. Трябва ли да се правим, че го няма?

Коментар във „Фейсбук“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране