18.11.2018 | 10:19
Сидеров поиска и оставката на Каракачанов
Коалицията станала по-работоспособна след оставката на Симеонов, увери Цветанов

Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров поиска в събота оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов (ВМРО) след тази на доскорошния му колега Валери Симеонов.

По думите му пред Нова телевизия целта му не е лична нападка, а да се започне на чисто и да се изяснят приоритетите на коалицията на „патриотите“. Преди това самият Каракачанов обясни, че подалият оставка като вицепремиер Валери Симеонов се оттегля от правителството в лично качество, а не като лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), част от коалиционния партньор на ГЕРБ – „Обединени патриоти“.

„Той ми се обади вчера около 14.00 часа, за да ме информира какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го спасил, е редно да ме информира какво е решил да направи“, обясни Каракачанов в телефонен разговор пред Нова телевизия.

„По отношение на напрежението, което се беше създало около Симеонов и майките, би следвало да се тушират нещата. Има и други фактори, които са чисто политически заинтересовани от това нещата да не се получат. Не съм разговарял с Волен Сидеров. Валери Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партия от коалицията“, увери военният министър.

Каракачанов изрази надежда след връщането на лидера на НФСБ в парламента присъствието му там да „стабилизира и засили“ работата на парламентарната група на „патриотите“. „Не сме обсъждали промени в ръководството на парламентарната група. Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определям аз или ВМРО, ще изчакаме Симеонов да предложи нещо или да бъде обсъдено общо в коалицията. Най-вероятно това ще се случи другата седмица, когато бъде приета неговата оставка в парламента“, добави лидерът на ВМРО.

По-късно лидерът на „Атака“ председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров даде брифинг по темата, на който коментира, че оставката на Симеонов не е била съгласувана с него. Именно Сидеров е най-вероятният кандидат за поста на досегашния вицепремиер. Той очаква членовете на Коалиционния съвет да признаят, че е бил прав преди месец, като е казал Симеонов да подаде оставка след недопустимото изявление за майките на деца с увреждания.

„Защо трябваше да се вдигне цялата тази вълна от протести, за да се стигне пак до тази оставка“, попита риторично Сидеров, добавяйки, че не знае дали нанесените щети на кабинета са лесно поправими. В отговор на въпрос кой би предложил за наследник на Симеонов, лидерът на „Атака“ заяви: „Защо трябва да има втори вицепремиер от патриотите, защо е нужно да има вицепремиер без портфейл, възможно е да си останат трима вицепремиери – Дончев, Захариева и Каракачанов и да си вървят така нещата.“

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира ситуацията, отбелязвайки, че така правителството излизало по-работоспособно. „Този акт ще успокои обстановката и ще може действително да се върнем към по-нормална среда за работа“, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ пред бТВ, добавяйки, че „всеки един скандал, всяко едно напрежение има допълнителни отражения, както върху управленската мощ, така и към парламентарното мнозинство“.

Като извод Цветанов посочи, че управляващите трябвало да бъдат по-обединени, но и по-обрани в думите си: „В политиката трябва да си премерен, въпреки че някой път от умора или от емоция може да се изпусне една дума, но тя да бъде фатална.“ Попитан за протестите срещу високите цени на горивата, преминали в искания за оставка на правителството, Цветанов заяви, че „в не малката си част има една организация, която беше създадена за тези протести, желанието на БСП, желанието на президента Радев, желанието на извънпараментарните партии. Смятам, че това е една възможност действително да се търси оставка на правителството“.

В същото време представители на протестиращите майки на деца с увреждания декларираха, че ще продължат с демонстрациите си, докато Народното събрание не гласува оставката на Валери Симеонов, тъй като това е процедурата. След оттеглянето му от вицепремиерския пост обаче няма да има повече улични блокади

„Ние от 200 дни сме вече на улицата – на палатков лагер пред Народното събрание за реформата и законите за хората с увреждания, така че нашите сили не могат да свършат, защото ако се предадем ние, децата ни са обречени. Оставката на Валери Симеонов я приемаме като победа, но най-вече като фактор, с който управляващите показват, че се съобразяват с хората, а не обратното“, заяви Вера Иванова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране