03.09.2018 | 10:03
Сидеров: С и без НФСБ ще вървим напред – когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома
Как ще поеме отговорност вицепремиерът Симеонов за това, че набеждава един от министрите в престъпление?

Волен Сидеров – председател на парламентарната група на „Обединените патриоти“ и лидер на „Атака“, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Разговор за това какво ще е бъдещето на правителството, дали някой клати кораба отвътре и дали този някой се казва Валери Симеонов ще разговаряме с Волен Сидеров. Добро утро.
Волен Сидеров: Добро утро.
Водещ: Притеснен ли сте за съдбата на управлението, след като чуваме толкова остри коментари от страна на Валери Симеонов?
Волен Сидеров: Не, не съм притеснен. Успях да го кажа вчера и пред вашата репортерка, че с и без НФСБ ще вървим напред. Ние сме се споразумели – аз поне така ги разбирам нещата – мъжки. Когато се стиснал ръка с някой, да бъдеш коректен и да се държиш мъжки, не като ощипана мома.
Водещ: Значи, вие казвате, че можете без Валери Симеонов, без НФСБ?
Волен Сидеров: Ако реши да излиза от властта, разбира се, че можем. Да не би да е крепител на земното кълбо? Естествено, че можем. Можем и без други министри, без други вицепремиери. Важното е да се изпълнява това, което сме се споразумели – това е програма за управление на България.
Водещ: Добре обаче той казва, че това, което сте се споразумели, не се случва, че той разбира за министерски оставки от медиите. Нека да го чуем сега.
Валери Симеонов: Нашият извод е, че се води еднолична кадрова политика в нарушение на коалиционното споразумение, не в полза на държавността, тъй като по този начин се създава несигурност и страх у останалите членове на правителството, особено на тези, които са членове на ГЕРБ. Не трябва да се извършват управленски действия под тротоарен натиск, не трябва да се извършват под телевизионен натиск, не трябва да се извършват под опозиционен натиск.
Водещ: Натиск и страх при всички, които са в кабинета и не се изпълнява коалиционната политика именно заради това. Ето, и той казва – не се изпълнява споразумението. Кой е прав – вие или той?
Волен Сидеров: Не е вярно. Напротив, той, като лидер на НФСБ нарушава споразумението, защото ние там сме сложили текст, дори премиерът да реши да хвърли оставка да го съгласува с нас. Какво остава за НФСБ – партията вътре или на НФСБ, вицепремиер, който се събира на тайна среща да решава дали да остава във властта, и след което излиза и твърди нещо невярно, че правителството е управлявало еднолично. Ами преди броени дни беше назначен по предложение на Валери Симеонов Кирил Войнов – шеф на метеорологията, да не изброявам другите назначения по предложения на Симеонов. Те са всяка сряда с Каракачанов на Министерски съвет, неговият кабинет е на един етаж с премиера. Аз категорично не приемам, че се управлява еднолично. Ще настоявам ръководството на ГЕРБ и Цветанов, и ръководството цялото на ГЕРБ да се произнесе по тези твърдения, другите министри също, вицепремиерите също – Томислав Дончев, Захариева да кажат еднолично ли са управлявани те, с палка с ръката ли ги управлява премиерът или всяко министерство си върши своята програма? Смятам, че тези твърдения на НФСБ са неверни, провокативни и изпълняват роля или на изнудване, или на предотвратяване на някаква, не знам, на някаква лоша новина за самия вицепремиер.
Водещ: Добре, да видим двете хипотези: ако е изнудване – изнудване на какво?
Волен Сидеров: Аз чувам, че за постове настоява. Ако това е начин да си извоюва пост, министерски пост, аз съм против.
Водещ: Министерски пост на тези овакантените, така ли?
Волен Сидеров: Или на овакантените, или на някой друг. Ние знаем много добре неговата титанична битка с министър Ангелкова, за която между впрочем, съвсем скоро излезе постановление на прокуратурата, че няма данни за престъпление. Той беше внесъл сигнал срещу нея. И аз питам какво става в такива случаи, кой носи отговорност? Ето, видяхме министър Нанков, Радев, Московски понесоха отговорност, подадоха оставки, въпреки че пряко не са виновни, да. Но така се поема отговорност. Как ще поеме отговорност вицепремиерът Симеонов за това, че набеждава един от министрите в престъпление, а компетентният орган казва: „Няма престъпление“?
Водещ: Да разбираме ли, че така деликатно го призовавате и той да подаде оставка заради това, че набедил Николина Ангелкова?
Волен Сидеров: Аз в момента не правя този призив, защото не съм рушител. Пак го казвам и го затвърждавам. Аз искам нещата да вървят. С някой може да съм се карал, бил, с Борисов може да съм бил във всякакви отношения, стиснали сме ръка – искам мъжки да се разбираме. Не да се крием по хотели, да правим тайни сбирки, да си изключваме телефоните, и след това да излизаме да четем декларации на втория ден да чакаме третия ден. Ами то стана турски сериал. Даже те там нещата се решават по-бързо, отколкото сериалът „НФСБ“.
Водещ: Особено „Кюсем“ – там обаче се решаваха с обезглавяване и с рязане на глави или отровителство.
Волен Сидеров: Става въпрос, да, и бразилски, те малко бавно се развиват действията, но все пак става ясно. Тук сега трябва да стоим и да тръпнем в очакване какво ще реши НФСБ – каквото иска да реши, но за мен е недопустимо да си в правителството, да си вицепремиер, и да излезеш и да кажеш, че това правителство се управлява еднолично, че руши държавността, защото това са също думи на вицепремиера – ами тогава какво правиш в това правителство? Излизай, ставай опозиция, ако искаш започни партизанска война и го сваляй. Не може да си в него и да казваш, че то е лошо.
Водещ: Добре, едната хипотеза беше за постове, ако например там се реши проблемът с Николина Ангелкова независимо в каква посока. Другата ви хипотеза беше, че се опитва да прикрие някаква новина, която е свързана лично с него, която е лоша. Какво е това?
Волен Сидеров: И това е възможно, защото аз си спомням 2008 година когато той беше председател на Общинския съвет от партия „Атака“, не съществуваше такъв субект НФСБ, и внезапно дойде в София и искаше да направя една бърза, много спешна пресконференция, за да каже, че си подава оставка. Защо? Защото беше разбрал, че са решили да му я искат поради ред причини. Не знам дали изпреварва някакви събития с това, което прави в момента, не знам дали извива ръце, за да получи нещо – той трябва да отговори, и хората, които са около и над него. Премиерът също да каже той еднолично ли управлява, той чувства ли се, не се ли чувства засегнат от тези думи, и как ще продължат отношенията между него и вицепремиера?
Водещ: Добре, вие чувствате ли се засегнат от това, че сте разбрали може би от медиите и вие, защото Валери Симеонов така каза, затова че ще има министерски оставки? На вас някой обади ли ви се да ви каже? Това смята ли се за еднолично, когато премиерът ги е поискал без да се консултира с вас?
Волен Сидеров: Не, не се смята. Аз не мога да разбра тези твърдения – чух и на г-н Каракачанов – моят коалиционен колега, че комуникацията куцала или боксувала. Аз не мога да разбера, вие сте всяка сряда в 10.00 часа в Министерски съвет, какво ви куца? Аз, който не съм Министерски съвет, имам чудесна комуникация. Чухме се два пъти в последните 3 дни с премиера, и аз го търсих, и той. Когато искаме да споделим нещо, имаме комуникация. За оставките…
Водещ: От тези чувания с Бойко Борисов ли разбрахте, че може би има лоша новина за Валери Симеонов, затова че някой ще поиска оставката му?
Волен Сидеров: Не, не. Това са мои логически конструкции. Те или ще се потвърдят или не в бъдещето.
Водещ: Има ли за какво да му бъде поискана оставката на Валери Симеонов?
Волен Сидеров: Разбира се, че може да се намери за какво. Аз пак ще посоча – само примерът с Ангелкова – набеждаваш един от министрите, излиза официално постановление, че няма нищо, сега преди малко беше и кметът Рези – срещу него също е пуснал сигнал. Ами като излезе, че няма, или може би е излязло вече, че няма данни, какво правим? Не можеш да удряш черни печати на хората и да се измъкваш…
Водещ: Това е заради наредбата за шума, за която говорихме преди малко.
Волен Сидеров: Трябва да се понася отговорност. Така че всеки един, и представителите на патриотите във властта, трябва да могат да понесат отговорност.
Водещ: Тъй като това е ваша конструкция затова той или ще му бъде поискана оставката, или може пък да си тръгне от кабинета, Борисов спомена за това, че ще има ревизия и на министерски кресла, свързани с патриотите. Трябва ли някой да си отиде, някой от вашата група върши ли си работата недостатъчно добре, така че да бъде подменен с друг?
Волен Сидеров: Ако има основание, ако има достатъчно аргументи за това, защо не?
Водещ: Вие виждате ли?
Волен Сидеров: Никой не е лицензиран за постоянно министерстване. В момента не виждам такива причини, остри причини в случая с тримата министри. Имахме много тежка трагедия. Цялото общество говори. Имаше обществен натиск и обществено очакване да подадат оставки. И аз не мога да разбера тези нападки: „Но те що подават оставки без да…“ – ами това е волеизявление. Какво да се консултира Радев или Нанков да дойде да пита: „Да си подам ли оставката?“. Вече обсъждането на новите лица ще бъде обсъдено с нас. Така че коалиционната коректно ще се спази. Аз имам уверението на премиера, че тази вечер в понеделник той се връща от Черна гора, защото трябва да се видим на коалиционен съвет.
Водещ: Ще търсите новите имена. Спрягате ли вече имена?
Волен Сидеров: Ще търсим и ще ги обсъждаме. Не казвам, че днес ще се решат, но те ще консултират. Така че няма никаква нарушена комуникация, има Радини вълнения от страна на НФСБ и държане като ощипана мома.
Водещ: От страна на Валери Симеонов, така ли? Да не си ви разсъди сега?
Волен Сидеров: От страна именно на лидера на НФСБ.
Водещ: Ще влезете пък вие в още по-остра конфронтация вътре в малката коалиция.
Волен Сидеров: Не, това не е конфронтация, това е принципно посочване. Не можеш да се държиш така, когато си влязъл в една коалиция и си поел отговорности, не можеш да се държиш по този начин.
Водещ: Добре, колко пишете например на Валери Симеонов, колко пишете на Каракачанов като вицепремиер, като участващи в управлението? Кой се справя по-добре?
Волен Сидеров: Не мога да поставям оценки, защото това е един вид някакво манипулиране. Не, не е това въпросът. Въпросът е в принципното спазване на коректност. Не може да си играеш с коалиционността така, както ние сме се споразумели. Тя беше поначало сложно и тежко да направим тази коалиция. Беше въпрос на компромиси.
Водещ: Нали имате впечатления от тяхната работа сега? Вие говорихте за коректност през цялото време. Вие явно сте коректен.
Волен Сидеров: Аз съм изявявал впечатленията си публично много пъти. Казвал съм за работата на Симеонов, че направи грешки специално с туризма, и опитва се да прави и други грешки.
Водещ: Има ли амбиция у вас…
Волен Сидеров: Моите забележки са с цел коригиране, не с цел рушене.
Водещ: Добре, коригиране най-вероятно ще има кабинетът освен тези три оставки и още…
Волен Сидеров: Коригиране на хората, които са там.
Водещ: Чували ли сте за други имена, които най-вероятно ще бъдат подменени?
Волен Сидеров: Не, до момента, не.
Водещ: Вие може ли да сте част от тези имена, които може да се подменят и ротират?
Волен Сидеров: Не ставало дума.
Водещ: А искате ли министерски пост?
Волен Сидеров: Ако довечера, утре в тези съвети, които започваме отново, стане дума, веднага ще бъде известно на медиите.
Водещ: Но все пак вие искате ли министерски пост, нещо, което да ви струва апетитно?
Волен Сидеров: Такава амбиция не съм заявявал. Още в началото казах, че моята роля е по-добре като човек в парламента и като идеолог, като някой, който знае за какво е в политиката.
Водещ: Политически фигури, политически лица или експерти ще бъдат тези хора, които ще заменят министрите в оставка?
Волен Сидеров: Министърът винаги е политическа фигура. Той, дори да е експерт в някаква област, той застане ли на този пост, става политическа фигура и носи политическа отговорност, както и в случая виждаме. Така че който и да бъде посочен…
Водещ: Да, но все пак виждаме понякога на тези политически позиции хора, които не разбират толкова много, например от Министерство на вътрешните работи, но бяха там или са там. Ще имаме ли отново такъв пример или ще е човек от тези среди?
Волен Сидеров: Добре е да няма такъв пример. Аз имам уверенията на премиера, последният разговор беше такъв, че той ще огледа внимателно, каза, че няма да бърза, ще предлага хора, няма да стане понеделник, вторник, тази седмица, дай да бързаме, да изберем новите министри, не. Каза, че иска да ги огледа, иска да не стават грешки, да не стават разминавания и например начело на МВР, понеже споменавате това министерство, да застане човек от системата, който го познават хората, уважават го.
Водещ: Добре де, подскажете ни. Всеки се пита кой би могъл да замести например Валентин Радев или пък Николай Нанков?
Волен Сидеров: Казвам само принципа, трябва да е човек от системата. А другите хора там ги приемат като външни и не се получава стиковката.
Водещ: Колко още хора биха сменили от страна на министър-председателя Борисов? Той ще ви пита ли, ако иска да смени други хора?
Волен Сидеров: Със сигурност ще се допита, когато става дума за… Когато някой подава оставка, няма как да пита – това е негово волеизявление. Пак го казвам. Той не може да го спре.
Водещ: А може ли Бойко Борисов спрямо коалиционното споразумение еднолично да поиска оставката без да се консултира с вас тримата?
Волен Сидеров: Когато става дума за неговата квота, той има правото да постави такъв въпрос, да, без ние да имаме претенции. Както пък при министрите, които ние сме предложили – това са Нено Димов, това са Караниколов, вицепремиерите Каракачанов и Симеонов, други министри нямаме, ние там можем да кажем: „Този министър предлагаме да бъде обсъдено дали да не бъде сменен“, ако има основание. Така че в случая нямаше повод за драма. Аз си спомням един кабинет, в който 10 министри бяха сменени по средата на мандата, нищо особено не се случи. Това не е тема. Темата е какво се върши, от наесен какво започваме да променяме, как включително и тези трагедии ще се отразят на работата на кабинета, на законодателната ни дейност.
Водещ: И дали наистина нещо е проспано наистина от тези хора, които са били на тези позиции.
Волен Сидеров: Което е проспано, което е извършено в нарушение – санкции. Там наистина не трябва да има пощада.
Водещ: Защото казвате: „Дайте му на нашенеца катастрофи“, обаче пък наистина когато става въпрос за 17 загинали души, още много хора берат душа по болниците, въпрос за недоглеждане?
Волен Сидеров: Аз това го написах в смисъл, че трябваше да се замислим, имах предвид помена за починалите, да не се пропусне този ден, и в крайна сметка да не изпълваме с негативизъм хората, защото всеки ден те гледат лоши, лоши, лоши неща.
Водещ: Защото всеки ден се движат по тези лоши пътища или нещо друго лошо им се е случило заради това, че някой не си е свършил работата. Това е големият проблем.
Волен Сидеров: Веднага санкция. Аз смятам, че тези сега случки, тези трагедии ще доведат до рязко коригиране на поведението и включително и с обществените поръчки. Аз лично заявих, че ще искам договорите с „Трейс“ да ги разгледам, и въобще как се дават обществени поръчки на фирми за пътищата.
Водещ: Благодаря за това участие. Волен Сидеров – гост на предаването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране