19.02.2018 | 16:21
Скандал! Синдиците на КТБ окончателно се отказаха от БТК
С решение от януари 2018 г. КТБ се съгласява да вдигне залога върху акциите на „Вива телеком България“

Докато в Народното събрание, водени от ДПС депутата Делян Пеевски, народните представители ударно приемат извънредно законодателство с мотивите да се спре разграбването на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ), синдиците на банката нагледно показват как без много шум може да се работи в обратната посока.

Синдиците на банката са на път окончателно да се разделят с каквато и да е възможност да съберат и един лев от един от най-големите активи, придобити през финансиране от КТБ. Става дума за Българската телекомуникационна компания (БТК). КТБ е един от кредиторите на първото по веригата на собственост в телекома дружества в Люксембург – InterV Investment. Люксембургската компания има отпуснат кредит с лимит от 10 млн. евро., който към поставянето на КТБ под особен надзор е усвоен в размер на 8.66 млн. евро. Падежът на кредита е 24 ноември 2014 г. Каква част от него е платена и дали изобщо е платена, не е ясно поради непубличния характер на отчетите, които синдиците на КТБ публикуват.

Като обезпечение по него е вписан залог на акциите на компанията-майка на БТК – българското дружество „Вива телеком България“. Кредитът е отпуснат за частично финансиране на придобиването на собствеността над БТК през 2012 г. в сложна операция. При нея контролът над българския телеком беше разпределен така: 43% за контролирани от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев дружества, 33% за контролирани от VTB Capital дружества и 23% за бивши кредитори на БТК.  С решение на синдиците от януари 2018 г. КТБ се съгласява да вдигне залога върху акциите на  „Вива телеком България“. От вписаните в Търговския регистър документи никъде не става ясно дали това е станало възмездно – дали кредитът към КТБ е погасен.

Но дори и това да е станало, вдигането на залога върху акциите на „Вива телеком България“ лишава КТБ от ефективна възможност да търси събираемост по кредити, отпуснати на други дружества, които са участвали в сделката по смяната на собствеността в БТК. Това е пореден ход, с който синдиците на КТБ се отдалечават от каквато и да е възможност да съберат нещо БТК.

Сега акциите на „Вива телеком България“ са обект на залог само по кредит от 240 млн. евро, отпуснат от VTB Capital на люксембургското дружество Viva Telecom. Тази компания спечели през 2015 г. странен „търг“ за падежиралия и непогасен заем от 150 млн. евро на InterV Investment към VTB Capital. Този заем, подобно на отпуснатите от КТБ 10 млн. евро също е от 2012 г. при предишната смяна на собственост в БТК.

На базата на търга за лошия кредит на InterV Investment към VTB Capital през 2015 г. се извърши ефективна смяна на контрола.

Във Viva Telecom (Luxembourg) Спас Русев влиза с 46% дял, 20% минус 1 глас отиват за ВТБ, 19% за “Делта кепитъл инвестмънтс” (контролирано от българските мениджъри на ВТБ братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори.

Забележителното е, че синдиците на КТБ например водят от 2016 г. дело срещу VTB Capital, в чиято полза сега се отказват от обезпечение върху акции от „Вива телеком България“.

Причината са 180 млн. евро., които са разликата между дълга на  InterV Investment към VTB Capital и цената, на която този дълг беше изтъргуван през 2015 г. – 330 млн. евро.

На теория след като кредиторът – VTB Capital – се удовлетвори, трябва да преведе останала част към собствениците на InterV Investment. По онова време това са LIC Telecommunication – в миналото си контролирано от Цветан Василев, а после от руснака Дмитрий Косарев с 43%, Crusher Investment – официална собственост на ВТБ, по признания на Василев, притежаваща акциите само номинално, и бившите кредитори на БТК, групирани около Майкъл Тененбаум с 23%.

По признания на почти всички участници в схемата придобиването на първите два дяла или общо 76% от БТК е станало с пари с произход КТБ. Това е и причина синдиците на КТБ да заведат дело срещу VTB Capital, с което претендират за „горницата“. Според източници на „Студия Трансмедия“ става дума за 125 млн. евро., които и в момента стоят блокирани по ескроу сметка на VTB Capital в Лондон.

Според юристи, с които „Студия Трансмедия“ разговаря, искът на синдиците на КТБ няма особени изгледи за ефективен успех. Причината главно е, че се води в България, а каквото и да е решението на съда в София, то едва ли ще бъде ефективно приложено, без да се мине през съдебен процес в Англия и дори Люксембург.

Всъщност съдебният процес, който се води в България, има само едно ефективно действие. Блокирало е парите по сметката на VTB Capital и дава основание на лондонското звено на ВТБ да не ги нарежда към бившите собственици в БТК. Това най-вероятно е добра новина, защото дава някакви шансове на КТБ, респективно държавата, да получи каквото и да е удовлетворение от смяната нa собственост в БТК.  И тук идва трудната част.  Над сумата има наложен и обратен запор, и той е по иск на Empreno Ventures. Това е дружество от структурата компании, контролирани от Дмитрий Косарев. Така дори и българският съд да удовлетвори претенциите на КТБ, то VTB Capital няма да е в състояние да преведе парите на българската банка.

Източник, запознат с процеса по вземане на решение за водене на делото коментира, че синдиците на КТБ първоначално са били против завеждането на иска. Именно заради слабата му ефектовност, а и заради нуждата от сериозен депозит. Над 1 млн. лв. са платени до момента като депозит по делото. Впоследствие синдиците са сменили решението си. Какво ги е накарало да го направят не е ясно. Съгласието им да вдигнат залога върху акциите на българския собственик на БТК – „Вива телеком България“ обаче намалява чувствително шансовете да съберат значителна сума от кредитираното през КТБ придобиване на най-големия български телеком.

2 коментара

  1. Свилена каза:

    Абе оставете тия глупости със синдици и кажете, кога Цветан Василев ще го видим в затвора? Открадна 4 млрд. лева спестявания на българите и сега вместо да е в затвора, той си живее на свобода в Сърбия и ни се надсмива. Това за мен не е нормално. Ако някой го приема за такова е много зле за него.

  2. Златев каза:

    С Цветан Василев какво се случва? Няма ли да лежи в затвора?!?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране