19.12.2017 | 0:01
Скандал! Цвета Караянчева крепи неквалифициран шеф в Агенцията по рибарство
Сергей Костадинов отново е главен секретар на ведомството

Поведението на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, което първо уволни главния секретар на ведомството Сергей Костадинов, а после го върна, породи съмнения за политическо кадруване. Изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов отстранява Костадинов с мотив, че не отговаря на изискванията. Няколко месеца по-късно той обаче се отмята от собственото си решение, отбелязва „Медиапул“.

Изпълнителният директор на ИАРА оттегля жалбата на агенцията срещу решението на Бургаския административен съд за възстановяване на Сергей Костадинов. Това се случва в последния възможен момент, в който ведомството може да защити уволнението пред ВАС. Николов уволнява Сергей Костадинов на 13 март т.г., по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Според него главният секретар не отговаря на условията за заемане на длъжността – няма необходимия професионален стаж и не отговаря на образователния ценз. На 24 ноември бургаският съд отменя уволнението, а на 13 декември агенцията обжалва възстановяването на Николов на работа. Мотивите по жалбата са същите, с които Костадинов е уволнен.

„Освен недостиг на професионален опит, жалбоподателят не притежава нужната квалификация за заемане на длъжността „главен секретар“ на ИАРА. Това е така с оглед на длъжностната характеристика за длъжността „главен секретар“, утвърдена на 4.11.2013 г., подписана от Сергей Костадинов, съгласно която лицето, заемащо длъжността, следва да притежава висше образование, магистърска степен, в областите право, икономика, социални и хуманитарни науки. Видно от диплом за завършено висше образование, Сергей Костадинов е завършил ВВОВУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново, специалност „гранични войски“ и квалификация „офицер от гранични войски – военен инженер по експлоатация АТТ“ и гражданска специалност „машинен инженер по двигатели с вътрешно горене“, заявяват от ИАРА на 13 декември.

Ден по-късно обаче, на 14 декември, Галин Николов праща в съда нова молба, с която оттегля жалбата на агенцията. През цялото време от 13 март до 24 ноември, в което главният секретар на ИАРА се води уволнен, той продължава да ползва ведомствено жилище в Бургас, където е централата на агенцията.

Запознати заподозряха, че рязката промяна в позицията на шефа на ИАРА се дължи на намеса на председателя на НС от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според слуховете Костадинов от години бил в близки отношения със съпруга й Илия Караянчев, с когото били бивши колеги. Главният секретар обичал да изтъква и членството си в ГЕРБ.

Пред „Медиапул“ Караянчева отрича да е ходатайствала за Костадинов. Тя обаче си спомня, че той е бил главен секретар на ИАРА по времето на Мирослав Найденов в първия кабинет на Бойко Борисов. „Мисля даже, че и на второто правителство беше главен секретар на ИАРА. Лично не го познавам, може би в кулоарите да сме се срещали. Съпругът ми категорично не е бил колега с този човек“, допълни шефката на НС. Галин Николов пък отказва да коментира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране