07.02.2019 | 11:22
Следенето на хора стана престъпление
Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс, криминализиращи домашното насилие

Следенето на хора стана престъпление. Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс, криминализиращи домашното насилие.

Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота и здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация, гласи една от поправките.

Според измененията „следене е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация”.

Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов коментира пред репортери, че за първи път следенето е дефинирано като престъпление. „Категорично! За пръв път се дефинира. Това е чисто нов състав. Видяхте, че освен общия състав даваме в две алинеи дефинициите за преследване”, добави Кирилов.

Основен вносител на промените бяха депутати от ГЕРБ начело с председателя на парламента Цвета Караянчева. Затова и последната специално стана да благодари за единодушието при гласуването на поправките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране