02.07.2015 | 20:17
Слух за радиация от Чернобил паникьоса България
Метеоролозите: Няма страшно

Паника обхвана Варна заради слух, че токсичен облак от Чернобил пълзи към Варна. След 18 часа улиците опустяха, хората затвориха плътно прозорците и седят в къщи, съобщиха читатели. Според тях облакът щял да подмине Варна след 21 часа.

Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около унищожената атомна централа в Чернобил, съобщиха украинските власти в сряда. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. Не е ясно какви са количествата на разпръсканата радиация от облака. По дани на Виктория Рубан, представител на украинската държавна служба нива на радиация засега не са се променили.

Тази сутрин Гражданска защита е замервал нивата на радиация във Варна, но не са открити отклонения.

Преносът на въздушни маси през следващите 2-3 дни над Източна Европа ще е от север на юг, каза синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък.

Паника обхвана и Пловдив след новината, че радиоактивен облак идва от Украйна към България след горския пожар около Чернобилската атомна централа.

Преди минути работниците на голяма чужда компания, която има завод в индустриална зона край пловдивското село Радиново, са били предупредени, че има опасност от радиация. Те са инструктирани да затварят прозорците и вратите и по възможност да не излизат.

Според сайта varnautre същите указания получили под сурдинка и служители от държавни учреждения и болници в морската ни столица. По-рано днес им казали, че облакът щял да достигне Варна около 18, 30 ч.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране