09.01.2018 | 0:51
Смъртта на обвиняемия за 6-те убийства в Нови Искър реши проблема на МВР
Пред съда няма да бъде изправен обвиняем, затова разследващите могат да не доказват нищо

Самоубийството на основния заподозрян за шестте убийства в Нови Искър – Росен Ангелов, облекчи изключително много МВР и прокуратурата в задължението им да разкрият обосновано тежкото престъпление. Удобният за полицията финал на разследването отново илюстрира работата по случая – докато военни командоси и жандармерия издирваха обвиняемия из цялото Искърско дефиле, евакуираха вход в столичния жк „Дружба“, а той беше намерен мъртъв едва на третия ден, и то на метри от къщата в Луково, в която е живял години наред. Нелепото обяснение на издирващите гласи, че тогава дошъл редът за претърсване на „това каре“.

Разследващите могат да разчитат, че прекратяването на досъдебното производство едва ли ще стигне до съд, но дори да стигне, шансът подобно решение да се отмени е минимален. Така разследващите могат да представят каквато си искат версия, без да е нужно да я подкрепят с доказателства. И въпреки че случаят беше обявен за разкрит, множество важни въпроси останаха без отговор, а полицейската версия е с нарушена логика и доста бели петна.

Версията за самоубийството на Ангелов породи много съмнения, усъмни се и майката на убития 18-годишен Боби. От тв екрана тя директно заяви на МВР и прокуратурата, че не вярва на твърденията им и че няма впечатления някой някога да е издирвал сочения за убиец Ангелов.

Разследващите все още не могат да отговорят на елементарния въпрос как точно е издирван Ангелов през всичките почти девет години, през които той се е крил. Мъжът е осъден за блудство с малолетно момиче през 2009 г., но още преди делото да приключи, той изчезва. Най-скандалното в случая е, че девет години по-късно Ангелов живее в същата вила в с. Луково, където полицията го открива заедно с малолетното момиче през 2007 г. Дали изобщо е бил търсен там – няма отговор.

Според шефа на националната полиция Христо Терзийски през тези години полицаите са проверявали адресите на Ангелов в Добричко, в София и няколко в Своге, за които имали оперативна информация. Всичко било напразно. МВР може и да са допускали грешки, но не са получили никакво съдействие за откриването на Ангелов, обясни Терзийски. Той се ядоса, че много хора са знаели къде се намира мъжът, но никой не е дал информация на полицията. На въпрос дали все пак не се притеснява, че един човек не може да бъде открит години наред, той отговори: „Имаме хора, които са от доста по-дълго време обявени за издирване с влезли в сила присъди и най-вероятно се намират на най-различни места на планетата. Затова обявяваме такива хора и чрез Интерпол, и чрез Европол. Естествено, че това ни притеснява“.

Шефът на полицията се възмути и от работодателя на Ангелов. „Събираме данни, че от неговото обкръжение е имало хора, на които е било известно, че той е бил обявен за издирване като бъдещ затворник. Хората въобще не са си правили труда да подадат каквато и да е информация. Изключително съм възмутен, че се дава трибуна на човек, който е работил с него в автосервиза, той знае, че това е човек с присъда, който е обявен за издирване, и вижда жена, която е убита и прави една логична връзка между жената, която е убита, бивша приятелка на въпросния Росен, и той не подава абсолютно никаква информация към който и да е орган в тази държава“, заяви Терзийски. Той се оплака, че нито съседите на мъжа в кв. „Дружба“, нито хората, с които ходел по заведения, подали сигнал.

Изявлението, ядосало Терзийски, бе от интервю на последния работодател на Ангелов. Пред bTV мъж, представил се като Драгомир, разказа, че Ангелов е ходил винаги въоръжен, ставал всеки ден в 4 ч. сутринта, за да извърви 20 км пеш до сервиза, където работел, носейки голяма раница, малка чанта и пистолет. Запознал се с убитата Кети Кюхова на автобусна спирка. Връзката им продължила няколко месеца, а след като се разделили, той станал неузнаваем. „Говореше, че мъжът й я тормозел, напивал се всеки ден. Заканваше се, че ще се разправя с него“, разказа той.

Бившият съкилийник на Ангелов Марин Ташков обяви, по „България он еър“, че Ангелов не бил способен да извърши шест убийства. Ангелов никога не е бил в Чуждестранния легион, нито пък е бил агресивен. „Изобщо не е човекът, който е описан. Да, той е един човек с много силно произнесено его, човек, който счита, че светът се върти около него. Но това, което се разправя, всичките тези истории, че той бил в чуждестранния легион, че бил обучен човек, извинявайте, това изобщо не отговаря на истината“, заяви Ташков. Той допълни, че разследващите изкарали Ангелов като Рамбо, а той бил човек на години, без подготовка. „Този човек никога не е бил професионално трениран. И в цялата тази версия, ако ми разрешите, има – не пробойни, има направо огромни пропуски“, заяви той.

МВР не дава повече информация за открития труп на Ангелов. Още в неделя вечерта главният секретар Младен Маринов излезе с оскъдни данни. С обяснението, че издирваният не е имал много вещи, той обясни, че на мястото са намерени едва ли не само дрехи и обувки, както и пистолетът със заглушител, с който се е самоубил. Маринов намекна, че е марка „Берета“. Още не се знае дали оръжието е същото, с което е избито семейството. Според шефа на СДВР Ивайло Иванов гилзите съвпадат по външни признаци, но експертизата не е готова.

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

1. Защо се забави издирването?

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов твърди, че разследващите са знаели кой е извършителят по-малко от 24 часа след като са били уведомени за престъплението, т.е. още на 3 януари през деня. Едва 48 часа по-късно обаче те стигат до вилата, в която се криеше Ангелов. Кметът на Луково разказа, че когато полицаите нахлули в къщата, там имало приготвена храна и включен компютър. Тоест той спокойно си е следял новините минути по-рано.

2. Защо Ангелов или трупът му не е открит по-рано?

Тялото на Ангелов бе открито в постройка, съвсем близо до вилата, в която той е пребивавал. На въпрос защо чак на третия ден полицията стига до постройката, МВР отговаря, че периметърът бил разделен на квадрати и редът на въпросната местност бил в неделя.

3. Защо престъпникът е оставил толкова много улики в дома си?

Всеки високо интелигентен престъпник (какъвто е Ангелов според психопрофила му от затвора и мнението на прокуратурата) би се отървал от всички възможни улики по възможно най-бързия начин. Ангелов обаче е държал във вилата, в която живее, окървавените при убийството дрехи, както и гилзи от пистолета, с който е стрелял? И защо по дрехите му има кръв само от Кети Кюхова, след като според прокуратурата Ангел е местил телата на останалите и се е опитвал да почиства кръвта?

4. Има или няма ДНК тестове, които да доказват, че Ангелов е убиецът?

Шефът на следствието Борислав Сарафов обяви, че има 11 ДНК теста, част от многобройните експертизи. Главният секретар на МВР твърди, че ДНК няма. Експерт каза пред „Офнюз“, че не може толкова бързо да стане ДНК тестът. Бившият следовател Ботьо Ботев казва, че може. Кой е прав?

5. Напускал ли е Ангелов страната?

Според военния министър Красимир Каракачанов той е бил в чуждестранния легион, според МВР – никога не е напускал България.

6. Какъв е смисълът на т.нар. заблуждаваща тактика на МВР и прокуратурата?

Според разследващите всички нереалистични версии за убийството – кухи фирми, точещи ДДС, и интриги покрай покупката на къщата от убитите са били заблуждаваща убиеца тактика. Не е ясно обаче кого е трябвало да заблуди главният прокурор Сотир Цацаров, който на 2 януари обяви, че всички от семейството са застреляни с по един изстрел в челото. Очевидно убиецът добре знае как е извършил престъплението.

7. Чия е луксозната вила, в която е живял рецидивистът?

Как незаконната постройка има ток, вода и интернет? И защо кметът не е проверил кой и защо живее в тази вила?

8. Откъде са официалните доходи на убитите? Къщата, в която стана масовото убийство, е закупена със заем от почти 100 000 лв. от Булбанк, пред която Кети Кюхова и Неделчо Юнаков би трябвало да са представили някакви документи за доходи. Според намереното тефтерче те имат и други банкови заеми. Кюхова се води безработна, а Юнаков работи като автомонтьор. Справка в НАП показва, че и двамата са здравно осигурени.

9. Как Ангелов е наеман на работа без документи?

Александър Колев, „Сега“
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране