29.03.2015 | 12:36
Сметната палата погва БНБ и КФН
Цветан Цветков предлага спецорган за разследване на политици по румънски модел

Сметната палата може да направи одит на надзорната дейност на БНБ, каза в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР новият председател на Сметната палата Цветан Цветков.   „Не бих се ангажирал с одит на КТБ. Тя е извън обхвата на Сметната палата. Но Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но частна банка няма как да провери. Законът е много ясен и категоричен. Очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него“, каза Цветков, който бе назначен на поста само преди четири дни.

Цветков също така обяви, че институцията му може да провери и как публичната администрация влага парите си. „При едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една-единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки. Това е една от задачите на Сметната палата – как се управляват публичните финанси“, добави шефът на ведомството.

Цветков заяви, че един от приоритетите на Сметната палата ще бъде как различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си: „Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ. Това ще бъде приоритет в работата на Сметната палата. След един одит бихме могли да направим своите изводи и оценки“.

Председателят на ведомството подкрепи идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество:  „Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото“, каза Цветков.

Според него „дали политиците имат някакви други имоти, дали ползват  някакви други имоти, които не са на тяхно име, дали децата им учат в скъпи университети, дали пътуват в чужбина и отсядат в скъпи хотели са праблеми извън правомощията на Сметната палата“.“Просто трябва да се създаде специализиран орган, както е направено в Румъния например“, каза Цветков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране