26.05.2015 | 13:26
Смях! Едва 8 дела за прихващания са завели синдиците на КТБ
Над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми

Едва осем дела за обявяване за недействителни на прихващания, извършени в КТБ, са заведени до този момент в съда от синдиците в банката, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. В момента се подготвят още няколкостотин преписки, които ще бъдат на стойност над 4,6 млн. лева. „Казусите са много сложни материално и процесуално, ангажирани са множество юристи“, обясни финансовият министър.

„Безспорно общественият интерес е сериозно накърнен и въпросът, свързан с дейността на синдиците, ще бъде актуален и подходящ за всяка една сесия на парламентарен контрол. Най-простият отговор на въпроса какво е направено и какво ще бъде направено е „Всичко“. Абсолютно всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани, а част от тях вече са атакувани“, отговори Владислав Горанов.

Над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми.

„Макар да нямаме прецедентно право, най-важно и тежко ще бъда първото решение по едно такова дело. Вероятно след това българският съд ще действа по аналог“, каза Горанов. Той добави още, че са образувани над 50 съдебни производства с искане от страна на КТБ за откриване на производство на несъстоятелност срещу синдици и над 35 други съдебни производства срещу длъжници на банката.

Постановени са над 180 броя прихващания, които ще бъдат атакувани, а част от тях вече са атакувани и има 20 производства за изпълнение срещу длъжници по реда на Закона за особените залози и по реда на изпълнението чрез съдия-изпълнител, добави Горанов. „Аз съм умерен оптимист, че се движим в правилната посока“, каза Горанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране