13.03.2018 | 0:01
Собствениците на влака от Хитрино обвиниха НКЖИ за трагедията
Прокуратурата отказва да разглежда частната експертиза по делото, тъй като заключенията й били вече отхвърлени

Катастрофата с влака на фирма „Булмаркет“ в края на 2016 г. на гара Хитрино, при която загинаха 7 души, е станала не заради висока скорост на композицията, а защото една от стрелките на релсовия път не е била заключена. Това сочи експертиза, изготвена по поръчка на частната фирма. За железопътните съоръжения отговаря Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Автори на експертиза са специалисти от Румъния и Германия. Заключението е в пълно противоречие с официалната теза на прокуратурата, че причина за катастрофата е високата скорост на композицията. За инцидента бяха обвинени двамата машинисти и делото срещу тях вече започна в съда. Часове след това от прокуратурата заявиха, че експертизата на фирмата не може да бъде доказателство и няма да променят изводите си.

Идентично становище изразиха в отговор на запитване и от НКЖИ. „Към момента тече наказателно производство, към което са приложени технически експертизи за състоянието на железопътната инфраструктура. Не считаме, че коментирането на каквито и да било „независими“ хипотези и предположения е от полза за разкриване на обективните причини за трагедията в Хитрино“, пише в отговора на държавната компания.

„Проблемът възниква при дерайлирането на шестия вагон, чиито колела тръгват едновременно по двата коловоза. Дерайлирането при тази ситуация е било неизбежно. Стрелката, разделяща двата коловоза, е позволила първите колела на шести вагон да тръгнат по трети коловоз, а вторите колела – по четвърти коловоз“, обясни вчера зам-шефът на „Булмаркет“ Светослав Първанов, цитиран от „Дарик“. Той допълни, че според експертите, ако причина за катастрофата е била само скоростта, е трябвало да дерайлират двата локомотива и първите пет вагона.

Проблем имало и със самата цистерна, излязла от релсите. Тя е собственост на румънска компания, която я е предала на българската фирма-превозвач. Става дума за цистерна, произведена във Франция през 1971 г., която не отговаря на изискванията за безопасност. Пълната с пропилен цистерна, от която тръгна експлозията, е била с полусферични дъна, обясни Първанов.

„Тази конструкция позволява намаляване на теглото на самата цистерна с цел да побере повече полезен товар. Дебелината на дъната на другите цистерни, които са били в композицията и които нормално придвижват такива газове, е около 22 милиметра. Дебелината на това дъно е почти три пъти по-малка от дебелината на останалите цистерни“, каза шефът на „Булмаркет“ Станко Станков. Той обясни, че още през 80-те години били издадени предписания за такъв тип цистерни да се монтират допълнителни елементи за защита. Въпросната обаче била предадена от румънския собственик с изрядни документи.

След изтичане на пропилена дежурните диспечери са подали електричество в контактната мрежа, което е предизвикало волтови дъги, които може да са станали причина за експлозията, твърдят от „Булмаркет“. Оттам смятат, че разследването е манипулирано, тъй като е извършено от специализирана комисия, подчинена на транспортния министър, който е и принципал на НКЖИ. Според фирмата това е конфликт на интереси.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране