13.02.2016 | 10:43
Сорос съска: Путин е „несравнимо по-голяма заплаха“ за Европейския съюз от „Ислямска държава“
Борсовият спекулант повтаря дословно, но с европейски нюанс, раздуханите преди дни твърдения на шефа на американското разузнаване

Лидерите на западните страни дълбоко се заблуждават, считайки президента на Русия Путин за потенциален съюзник в борбата срещу Ислямска държава, пише на страниците на Project Syndicate, американският финансист Джордж Сорос. Според Сорос, Русия осъществява „широкомащабни бомбардировки срещу мирното население в северна Сирия», в резултат на което 70 хиляди човека са принудени да бягат в Турция, където нямат намерение да останат. „Путин е най-талантливият тактик, но не е стратег“, счита Сорос.

Не трябва да мислим, че той се намеси в сирийския конфликт, за да утежни кризата с бежанците в Европа. По-скоро неговата интервенция беше „стратегически план“. Тя провокира конфликт с президента на Турция Реджеп Ердоган, което нанесе вреда и на двамата. Но, виждайки възможността за дезинтеграция на Европа, Путин се възползва от нея. Той вкара в заблуждение хората за действията си чрез идеята за общата борба срещу ИД.

„Така той постъпи и в Украйна, подписвайки Минските съглашения, които не изпълнява“, — пояснява авторът на материала. „Трудно е да се разбере, защо лидерите на САЩ и ЕС вярват на думите на Путин, а не го оценяват по постъпките му“, — отбелязва Сорос.

Единствената причина за това може да е следното: че демократичните политици се опитват да убедят своите избиратели, рисувайки по-позитивна картина от реалността. „Фактите са следните: и путинска Русия, и ЕС се намират в надпревара от време, но въпросът е в това, кой от тях първи ще рухне“, — твърди авторът.

През 2017 година „режимът на Путин“ е заплашен от банкрут, защото изтичат сроковете за погасяване на дълговете, но политическият хаос може да започне и по-рано. Популярността на Путин се базира на „обществения договор», според който правителството гарантира финансовата стабилност незабавно, но наистина повишава жизненото равнище.

„Западните санкции и падането на цената на нефта нанасят на режима силен удар“, — подчертава Сорос.

Дефицитът в бюджета на Русия е 7 % от БВП, властите трябва да го съкратят на 3 %, за да не допуснат стремителна инфлация. Всичко това ще се отрази върху настроенията на руснаците по време на изборите през есента. „Eдинственият начин „режимът на Путин“ избегне краха си, това е да съдейства за по-ранния крах на ЕС“, — счита Сорос.

Рухналият ЕС няма да бъде в състояние да запази санкциите срещу Русия, а Путин на свой ред ще извлече икономическа и политическа изгода от разделянето на Европа.  При настоящото положение ЕС е обречен на разпад. Европа успя да се измъкне от множество кризи, но днес, с 5-6 кризи едновременно, това не е по силите й. Както отбеляза Меркел, кризата с бежанците „може да ликвидира ЕС“.

Надпреварата за оцеляване сблъсква ЕС с путинска Русия. ИД представлява заплаха и два двете сили, но не бива да надценяваме ислямстите. Терористичните актове на ислямистите, макар да са ужасни, не могат да бъдат сравнени с опасността, която произлиза от Русия“, — резюмира Сорос.

1 коментар

  1. Иво Ивов каза:

    Te си имат план! В земите на някогашен Вавилон трябва да властва Ислямска Държава! Която да унищожи Израел, когато му дойде времето. Така е описано в Библията! И евреите в САЩ правят всичко възможно това да се случи! Да, евреите в Израел ще го отнесат тогава, върху тях ще бъдат извършвани неописуеми жестокости! Но-има си кукловоди, има си маши, има си и жертви! Кога? 50-тина години след сега(според някой източници)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране