03.04.2018 | 0:01
Спряното дело срещу Цветан Василев изнерви антикорупционния шеф
Пламен Георгиев обвини СГС, че повтаря тезите на бившия банкер

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев остро разкритикува решението на Софийския градски съд (СГС) да спре делото за конфискация срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Съдия Катерина Енчева спря делото, защото попита Съда на ЕС в Люксембург дали българският закон за конфискацията не противоречи на правото на ЕС, защото позволява отнемане от хора, които не са осъдени.

Аргументите на съдията възпроизвеждат тезите на Василев, възмущава се Георгиев в интервю за сайта „Правен свят“, който симпатизира на прокуратурата и управляващите. Георгиев е сърдит и защото искът срещу Василев е внесен преди 2 години, а съдът пита Люксембург едва сега. Процесът по гражданския иск на комисията за конфискация беше образуван в СГС през март 2016 г. Ответници са Василев, съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми. Искът е за 2.2 млрд. лв.

„Дано не станем свидетели на лавинообразно спиране на дела, защото за съжаление това би довело до обективна пречка да отнемем тези 3 млрд. лв., за които сме внесли искане“, казва той. И прогнозира, че на Люксембург ще му отнеме около 2 години да се произнесе по въпросите на градския съд.

Върховни съдии, с които „Сега“ разговаря, са категорични, че питането на градския съд не е повод да бъдат спирани други дела за конфискация, които висят пред долните две инстанции. Процесите обаче трябва да спрат, когато стигнат до върховно ниво.

Въпросите, повдигнати от СГС, са сходни с предмета на тълкувателно дело, което Върховният касационен съд разглежда от няколко месеца. През декември данните на комисията сочеха, че пред съдилищата висят 19 граждански дела за конфискация на имущество на обща стойност 25 564 241 лв., по които срещу ответниците вече няма наказателно разследване, нито обвинения. Сега вероятно ВКС ще изчака Люксембург, чието тълкуване ще има силата на закон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране