15.02.2020 | 21:57
Страшна трагедия на АМ „Хемус“: Загинаха двама строители
Срутила се е изграждаща се бетонна колона и от голяма височина са паднали двама работници

Двама работници са загинали при трудова злополука по време на строителни дейности на автомагистрала „Хемус“ край търговишкото село Буховци, предава БНТ.

Окръжният прокурор на Търговище  Диляна Стоянова обясни, че инцидентът е станал при срутване на бетонна колона.

„Срутила се е изграждаща се бетонна колона и от голяма височина са паднали двама работници и са починали на място. Ще бъде изискан доклад от Инспекцията по труда във връзка с констатациите, които те са направили. Ще се назначат необходимите експертизи“, каза тя.

Работата на обекта за днес е преустановена, съобщи на брифинг окръжният прокурор Диляна Стоянова.

На строежа край с. Буховци се е срутил част от виадукт – бетонна колона с височина около 15 метра, от която са паднали двамата работници.

Починалите на място (42 и 51 г.) са служители на шуменска фирма. Единият е от омуртагското село Врани Кон, а другият – от град Върбица. Образувано е досъдебно производство, което се води от Окръжната прокуратура в Търговище. Ще бъдат изяснени причините, довели до срутването на кофража; както и има ли неизпълнение на условията на труд, които да са в пряка причинна връзка с инцидента.

Мястото е посетено от директора на Инспекцията по труда в Търговище Галина Градинарова, от директора на ОД на МВР комисар Николай Ненков и от областния управител Митко Стайков, които също участваха в брифинга.

По думите на Градинарова фирмата е проверявана от Инспекцията по труда. Починалите имат трудови договори, имат заповед за полагане на извънреден труд за деня. Тепърва ще се изяснява има ли нарушения в технологичните и процедурните правила с оглед на дейностите, които са извършвани в момента на злополуката.

4 коментара

  1. Иван каза:

    Поради недостатъчната информация може само да предполагаме. Едно от които е не че е паднала бетонна колона, а е паднал кофража, щото ако е имало поне няколко кубика бетон е нямало как да падне. Другото е, че на много голяма порция са се опитали да отливат, при 5-6 метра височина падането е по скоро невероятно, а те са се изсилели от раз на 15 метра височина.

  2. Анонимен каза:

    Когато трабва да се понесе отговорност в България времето е виновно,господ или винвоника е незнаен. Кофраж както и всчка дръга технология си има начин на поставяне и изчисления- там има компромис както и в ползването на коланите против падане каквито не е имало, ако е имал те са само щели да увиснат във въздуха и да са живи сега.

  3. Иван каза:

    Информацията по отношение на случая е представена от пълни неграмотници, журналя, следователи и прокурори, поради което няма основания за коментари по същество.

  4. Анонимен каза:

    Има две възможности едната е че не е спазена напълно и употребена правилно технологията на строежа( някой е искал да мине тънко). Другата е че не са им дадени и инструктриали за ползване на безопасни колани против падане, ако имаха колани за бесопаснот от падане а те се ползват височина над 60 см то ези хора сега шяха да са само изплашени но живи. А кой ще им храни и отглежда семействата сега,кой и с какво ще ги погребе след като не им плащат и високи заплати?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране