14.06.2018 | 20:53
Светът вече е футбол

Дванадесетото световно първенство по футбол стартира вчера в Москва и цял месец футболната еуфория ще владее целия свят.  Подвластните на Цар Футбол от цял свят ще се радват и страдат с любимите си отбори, но няма да престават да се наслаждават и на изявите на най-добрите играчи в света. А това са тези, от които всички очакват да изведат своя отбор до триумфа и Световната купа. Лео Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Килиан Мбапе или Мохамед Салах – никой от тях не е ставал световен шампион, но всички те са звездите, които ще наблюдаваме с повишен интерес по време на Мондиала в Русия.

Мнозина определят Меси като най-добрия играч за всички времена, но той още не е печелил световната купа и очакванията са феноменалният играч да се постарае за последен път да промени тази прокоба.

Аржентинският ас на Барселона пропусна възможността да стане шампион преди 4 години в Бразилия и претърпя крах и в други три финала за Копа Америка през 2007, 2015 и 2016 г. Това е и причината той да не бъде сравняван със сънародника си Диего Марадона. На 31 години това ще бъде последната възможност за Меси на най-голямата футболна сцена. Капитанът на „гаучосите“ и магьосник с топката в краката признава, че бъдещето му в националния отбор зависи изцяло от представянето на тима в Русия. Аржентина едва заслужи мястото си на финалите на Мондиала и е под съмнение дали и с таланта на Меси е способна да стигне до края.

Преди 2 години Кристиано Роналдо спечели първа титла с националния тим на Португалия, въпреки че се контузи още в началото на финала срещу Франция. На пейката той се превърна във втори треньор на отбора и успя да надъха своите съотборници, които нокаутираха „петлите“ на собствената им територия.

„Ще действаме като на Европейското, ще се борим до края“, обяви асът на Реал М. На фона на Испания Португалия съвсем не изглежда като отбор с потенциал да се бори за световната корона, но амбициите на Роналдо са за още и още трофеи.

Килиан Мбапе е още тийнейджър, но освен умопомрачителната цена, която плати за него ПСЖ, за да го направи втория най-скъп футболист в света, сега има шанс да играе в отбор, притежаващ всички качества да се пребори за трофея и да зарадва всички французи със Световната купа, както преди 20 години Зинедин Зидан и тийнеджърът тогава Тиери Анри. С партньори като Гризман и Погба и още редица звезди, които правят от Франция най-скъпия отбор на Мондиала, талантливият Мбапе ще доказва как може да бъде кошмар за всяка една противникова защита.

Мохамед Салах, за когото повече от милион египтяни гласуваха за президент, въпреки че не се беше и кандидатирал, блестя по време на финала на Шампионската лига  Ливърпул – Реал М преди по-малко от месец и накара светът на футбола да изтръпне след сблъсък със Серхио Рамос, когато получи луксация на рамото. Тогава той напусна терена със сълзи на очи и беше отписал световното първенство. Почти светкавично Мо се възстанови от тежката травма и Египет ще разчита на най-голямата си звезда в последните години. „Фараоните“ за последно играха на Мондиал 1990 и мечтаят да преминат поне груповата фаза, като запишат първа победа в третото си участие на световни финали. Салах става днес на 26 години и ще поведе съотборниците си в откриващия мач с Уругвай, а после и срещу домакините от Русия и срещу Саудитска Арабия.

Неймар на предния Мондиал бе повел Бразилия към световната корона на домашния турнир, но една зверска балтия в гърба му от колумбийския защитник Хуан Сунига едва не го осакати завинаги. Той изгледа по телевизията в болницата позорната загуба на неговия тим от Германия с 1:7 в полуфиналите. Нова контузия през февруари постави под въпрос участието му и на този Мондиал, но лекарите успяха да го вдигнат на крака. Най-скъпият футболист в света вече е готов за подвизи в Русия и дори демонстрира своята супер класа в последните контроли на Селесао с Хърватия и Австрия и ако не се случи отново нещо непредвидено, звездата на ПСЖ е способен да изведе Бразилия до бленуваната шеста световна титла.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране