15.10.2017 | 19:16
То прилича, ама не е това, което съответно си мислите
Цецоизявление

Водещ, БНР, „Неделя 150“: Кому беше нужно да започвате тази словесна битка, хайде така да я наречем, с президентската институция?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма словесна битка.

В-щ: Е, как да няма?!

ЦЦ: Има разделение на властите и всяка една институция трябва да изпълнява своите функции по компетенция. Направихме анкетна комисия (за процедурите по избор на нов български изтребител – б.р.), която излезе със съответните изводи и препоръки, и доказахме, че всъщност е имало умисъл в дискредитирането на един от участниците. Което е в ущърб на националните интереси, в ущърб на цялостната тази прозрачност, която трябва да декларират и да показват българските институции, защото ще се харчат над 1.5 млрд. лева на българските данъкоплатци.

В-щ: Добре, хайде, съгласен съм, пазите народната пара, загрижени сте за това как ще се харчат 1.5 млрд., това е напълно основателно. Но в същото време съгласете се, президентът задава също един логичен въпрос – защо няма парламентарна комисия, която да разследва как се харчат двата милиарда за саниране, където също има съмнение за завишени цени? Аз не казвам, че правителството там е виновно, но все пак има съмнение, че фирмите, които са извършвали санирането, го правят на много завишени цени, че на места определени фирми само печелят поръчките. Защо например няма една такава комисия, там също се харчи народна пара?

ЦЦ: Веднага ще ви отговоря. Знаете, че в началото на този мандат на парламента БСП сезираха прокуратурата. Когато компетентните органи са сезирани, няма смисъл да се превръщаме ние в някакъв разследващ орган, защото нямаме тази компетентност… Аз само давам съпоставки, защото вие ме попитахте за санирането. И ние винаги сме казвали, когато някой има определени данни, не трябва да правиш спекулативни скандали, а трябва да правиш това, което всъщност е отговорност на институциите. (…)

В-щ: Ама как, той самият ваш депутат Делян Добрев, като ставаше въпрос за роднинските назначения в Хасково, препоръча на Елена Йончева да проверява. Аз от неговите уста го чух, чух тези думи. Той каза, проверете, госпожо Йончева, ще видите, че в Хасково договорите за саниране се печелят от червени фирми. Какво означава това, г-­н Цветанов, разделили сте си България на червени и герберски фирми.

ЦЦ: Не, просто показва Делян Добрев, че всъщност всеки има право на участие и когато си покрил критериите, дали една фирма или един човек симпатизира на една партия, това не го прави веднага, че е част от някакъв корупционен модел. Защото всеки има своето предпочитание. Вие сигурно може би също имате своето волеизявление, което ще направите, когато има избори, и взимате на базата на информацията, която придобивате. Това по никакъв начин не ви прави необективен журналист, нали така? Защото вие изпълнявате служебните си задължения на база професионализма, а това, че имате ваши убеждения, вие ги упражнявате, когато има съответно гласуване за съответен избор. От тази гледна точка Делян Добрев показа, че всъщност тези обвинения, те са безпочвени. И когато имаш обвинение за нещо конкретно, внеси го в съответната институция, която има компетентност да го разследва или да извърши съответната проверка.

В-щ: Т.е. според вас, така схващам от думите ви, не може да се прави аналогия между парите, които се харчат за саниране, и тези, които ще бъдат изхарчени за покупката на нови самолети?

ЦЦ: Едното е сезиране на прокуратурата, за другото в момента има анкетна комисия, която елиминира една несправедливост, която беше заложена (от служебното правителство) с допълнителен осми критерий, който не е гласуван в парламента и който беше въведен само за да има дискриминация относно един участник. Това е, което сме направили, и това е, което всъщност даваме като мандат и като възможност правителството да довърши процедурата и след това вече парламентът окончателно да се произнесе. Оттук нататък не смятам, че тази тема може да предизвика някакво интерпретиране или говорене в каквато и да било посока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране