07.10.2017 | 0:01
Тормозът срещу „Емко“ продължи с инспекция от данъчните
Държавата върна лиценза на оръжейното предприятие, но му провали многомилионни сделки

Сагата с оръжейния завод „Емко“ продължава. В един и същи ден работниците направиха поредния си протест, държавата върна експортния лиценз на предприятието и веднага след това му прати инспектори от НАП на проверка. Освен това се разбра, че „Емко“ вече има право да търгува, но няма да се върне в „индийската“ сделка за десетки милиони, която точно заради отнетия му лиценз бе прехвърлена на държавното дружество ВМЗ.

Вчера централата на „Емко“ била „посетена“ от данъчни инспектори и полиция. Пратениците на властта обявили, че издирват акциите на друга оръжейна фирма – „Дунарит“, защото компанията на „Емко“ ги била придобила незаконно. Това се случва точно в момент, в който собственикът на „Емко“ Емилиян Гебрев е извън България.

Лицензът на „Емко“ бе отнет заради „неправилно съхранение“ на барут и боеприпаси, но според хора от предприятието и експерти всички забележки били маловажни. Временното отнемане на лиценза през юли обаче провали три договора на фирмата за износ на боеприпаси и й попречи да участва в голям оръжеен търг, който се проведе преди дни. Стоката, която трябваше да отпътува за Индия, си стои на порт Бургас, защото по нареждане отгоре държавният търговец „Кинтекс“ се отказа да работи с „Емко“. „Връщането на лиценза не решава проблема. Ние твърдим, че той е отнет незаконно. Неправомерно ни отнеха и договорите. Нашите стоки стоят на пристанището, ние сме ги предали на „Кинтекс“, но те ни канселират договорите заради своя принципал – министъра на икономиката“, обясни вчера по Би Ай Ти Димитрина Маркова, финансов директор на „Емко“. Тя съобщи, че протестиращите й колеги искат оставката на министър Емил Караниколов и държат премиерът Бойко Борисов да гарантира, че занапред „Емко“ ще може да работи нормално.“

Вчера от НАП дадоха доста странни обяснения за нахлуването в „Емко“ на служители от звеното за събиране на вземания, съпроводени от полиция. „Посещението“ било свързано с ревизия на друга фирма, чиито акции в „Дунарит“ били запорирани от данъчните още през април 2015 г. През юни т.г. органите на НАП установили, че притежател на тези акции „Дунарит“ вече е „Емко“. „Подобна промяна не би следвало да е възможна, защото прехвърлянето на акции, върху които е наложен запор, не е допустимо от закона“, гласи съобщение от приходната агенция. Затова публичните изпълнители на НАП „опитали неколкократно – писмено и чрез лично посещение в офисите на „Емко“ в началото на септември 2017 г., да изяснят местонахождението на запорираните акции, за да ги изземат. От съобщението на НАП се разбира, че „посетителите “ от НАП и МВР са съставили протокол, че пак не са открили издирваните ценни книжа. Но не става ясно дали тези безплодни визити в „Емко“ ще продължат.

Министърът на икономиката Емил Караниколов гордо обяви, че е спазил думата си, че „Емко“ отново може да търгува. Но очевидно държавната преса върху частното предприятие продължава, като голямата му вина се оказва, че е пожелало да купи „Дунарит“, което не се нрави на някои бизнес кръгове с влияние във властта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране