04.04.2017 | 17:23
Тотален монопол на „Лукойл“ при складовете за горива
"Нова република" поиска КЗК и Брюксел да започнат проверки, а държавата да вземе мерки

Тотален монопол на „Лукойл“ при данъчните складове за горива, разкриват данните на Министерството на финансите, предоставени на „Нова република“ след съдебно решение, че това не е търговска информация, която трябва да се крие. Информацията е за 2015 г. и спрямо последната публична информация за контрола върху акцизните складове от 2011 г. сочи силно влошаване на този специфичен пазар, коментира пред журналисти Петър Славов от „Нова република“ във вторник.

Според предоставената статистика „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“ държат 82 процента от капацитета дизелово гориво в данъчните складове и 92 на сто от бензина. Останалите минимални количества са на други 35 фирми. За сравнение през 2011 г. две са били фирмите, които държат 83 процента от данъчните складове. Вече лицензът на „Нафтекс“ е отнет и дружествата на „Лукойл“ са увеличили контрола си върху акцизните складове.

От общо 881 878 959 литра дизел в складовете 719 400 000 литра са били на „Лукойл“. При бензина 366 млн. литра от общо малко над 398 млн. литра са на дружествата от групата на руската компания, сочат предоставените на „Нова република“ данни. Това е монопол и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение, заяви Петър Славов.

След тъжното решение на КЗК, която миналото лято уверено твърдеше, че има доказателства за картел при цените на горивата, а два дни след парламентарните избори вече не вижда такъв, сега трябва да започне да разследва за монопол при данъчните складове, каза Славов.

КЗК да се счита за сезирана, допълни Трайчо Трайков, говорител на „Нова република“. „Данните обясняват защо българските граждани и бизнесът надплащат 1 млрд. лв. годишно за горива. Ние продължаваме да виждаме картел и предпоставките да него са в монопола при данъчните складове“, заяви Трайков, който бе министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ и влезе в остър конфликт с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев относно ценообразуването на бургаската рафинерия и на вътрешния пазар на дребно.

Евродепутатът Светослав Малинов ще сезира Европейската комисия за изясняване на ситуацията и разбиването на монопола при данъчните складове в България, каза още Петър Славов. Той допълни, че целта не е държавата да бъде глобена от Брюксел, а да се спре надплащането на тази огромна сума за горивата.

„Явно само на Еврокомисята може да се разчита за защита на българските интереси, така както направи с „Газпром“, посочи още Славов, имайки предвид ангажимента на руския газов концерн да отхлаби монополната си хватка за България и още седем европейски държави в резултат на разследване на антимонополния орган на ЕК.

Славов отново призова да се намери поне един смелчага сред бъдещите депутати, който да предложи на парламента да приеме облекчаване на процедурите по откриване на данъчни складове за горива и задължение държавата да предоставя своите складове за нуждите на дистрибуторите.

Трайков припомни, че проблемът с данъчните складове не е само в тежките процедури и банкови гаранции за откриването им, но и в това, че при тази свръхконцентрация нов играч на пазара може много лесно да бъде фалиран.

Бившият министър посочи още, че Законът за защита на конкуренцията предвижда правомощия на Министерския съвет да предприеме мерки и да наложи пределни цени при проблеми на дадени пазари. Той призова правителството да определи пределна цена за ползване на данъчните складове. И тъй като допускаме, че монополистът може да обяви, че няма капацитет, правителството да предвиди възможност държавните складове да предоставят свои капацитет на дистрибуторите, призова Трайков.

Той също така смята, че КЗК трябва да предвиди мерки за отстраняване на монопола на „Лукойл“ при акцизните складове. Според него антимонополният орган има право при злоупотреба с господстващо положение да наложи санкция на компанията в размер до 10 на сто от оборота й. Това означава до 600 млн. лв. годишно, които да отидат в бюджета и да се използват при нужда, а не да се правят срамни сцени за няколко милиона, когато се обсъждат различни държавни политики, посочи Трайков.

„Високите цени на горивата у нас се дължат на закрилата на държавата над бизнеса на „Лукойл“, заяви Радан Кънев, един от лидерите на „Нова република“ и председател на ДСБ. Да видим какво ще предприеме тази КЗК, която бе назначена с избран лично от спечелилия изборите сега Бойко Борисов, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране