18.03.2017 | 17:50
Тръмп отказа да се ръкува с Меркел
САЩ иска Германия да дава повече пари за НАТО

САЩ ще уважават историческите институции, но другите страни трябва да дадат своя справедлив принос в подкрепа на НАТО. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си германския канцлер Ангела Меркел.

На общата пресконференция той благодари на Меркел за „обещанието на германското правителство да увеличи разходите за отбрана и да работи по отделянето на поне 2% от БВП за НАТО“.

Скандалът дойде при традиционната среща в овалния кабинет, когато се правят и официалните снимки, Меркел се обърна към Тръмп с думите „искаш ли да си стиснем ръцете“, но той не й подаде ръка. Така и не стана ясно дали не я е чул или просто не е поискал да се ръкуват пред фоторепортерите.

По време на пресконференцията американският президент без да иска нарече Съединените щати „много мощна компания“, като бързо се поправи. По време на пресконференцията Тръмп в един момент се опита да разчупи леда с шега как и двамата с канцлера са били жертва на подслушване, и макар че и двете страни се постараха да загладят различията в мненията, давайки тон за бъдещите трансатлантически отношения, личеше си, че помежду им липсваше топлината на дългогодишното приятелство между Меркел и предшественика на Тръмп, Барак Обама.

Запитана за общуването с Тръмп, който е бизнесмен, а не политик от кариерата, Меркел отговори, че хората влизат в политиката от различни среди и по различни пътища и това внася разнообразие в мненията, което е добро нещо. Тя призна, че понякога е трудно да се стигне до компромис, но „това е нещо нормално“. „Ако не беше така, нямаше да има нужда от политици“, каза тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране