23.02.2018 | 0:01
Тръмп предложи учителите да преподават с пистолети
Сънародниците му обаче настояват за по-строг контрол върху правото на лично оръжие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани, за да се избягват масовите убийства в училищата. Това той заяви на среща в Белия дом с оцелели и родителите на жертвите от стрелбата неотдавна в училище в град Паркленд, щата Флорида.

„В очите на един маниак зоните без оръжия са покана: „Хайде да влизаме и да атакуваме“… Ако тези страхливци знаеха, че в училището има въоръжени хора, те нямаше да се опитат да се доберат до него“, изтъкна Доналд Тръмп. Според него,  ако учителите имаха оръжие, те биха могли да предотвратяват по-ефективно подобни нападения. „Ако има учители, които знаят как да стрелят с огнестрелно оръжие, те могат много бързо… да сложат край на нападението… И ние ще обсъдим тази идея много сериозно. Учителите може да носят със себе си скрито оръжие. Бихме ги изпратили на специална подготовка“, подчерта държавният глава. Той предложи също в училищата да бъдат наемани като охранители бивши военнослужещи, които знаят как се борави с оръжие.

Като аргумент за своето гледище президентът напомни също, че продължителността на такива атаки средно е около три минути, а на полицията й трябват 5-10 минути, за да дойдат на местопроизшествието. „Много хора ще бъдат против това предложение, но на мнозина то ще се хареса“, каза още държавният глава.

Ако се обобщи, Доналд Тръмп явно смята, че най-добрият начин за борба с масовите убийства в американските училища е не да се ограничат оръжията, а обратно – да се увеличи броят на лицата, които носят такова оръжие. Стрелбата  в училището „Марджъри Стоунмен Дъглас“ в Пакленд се случи на 14 февруари. Загинаха 17 души. Нападателят бе 19-годишният Никълъс Крус, който е бил ученик в училището, но е бил изключен от него заради лошо поведение. За извършване на престъплението той се в въоръжил с полуавтоматична пушка AR-15, която се използва от американската полиция и се продава в ловджийските магазини. Той имал със себе и голям брой патрони.

Миналата седмица започна процесът срещу Крус, той вече се призна за виновен. След трагичното произшествие в САЩ с нова сила се разгоря обществената дискусия за ограничаването на производството и търговията с оръжия. Почти всеки двама от трима американци биха приели по-стриктни закони върху огнестрелните оръжия, показва социологическо проучване, проведено сред 1249 американци между 16 и 19 февруари. От тях 66% са благосклонни за по-стриктни мерки за контрол върху оръжията, докато 31% се против. От 2008 до 2015 година никога мнозинството на искащите по-сериозен контрол върху огнестрелно оръжие в САЩ не е надхвърлял 54 процента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране