06.12.2017 | 0:10
Тръмп реши: мести посолството на САЩ в Ерусалим
Арабските страни предупредиха САЩ с "опасни последици"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона  с краля на Йордания Абдула и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, за да ги информира, че е решил да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха световните агенции.

Според официалното съобщение от Аман кралят предупредил Тръмп, че такова решение ще има „опасни последици за стабилността и сигурността в региона“ и ще попречи на усилията на САЩ да подновят израелско-палестинските мирни преговори.

Египетският президент казал на Тръмп, че няма нужда „да се усложняват нещата“ в Близкия изток и предупредил да не се предприемат стъпки, които биха подкопали шансовете за мир в региона, заяви говорител на президентството в Кайро. Египетският президент потвърдил позицията на Кайро за запазване на юридическия статут на Ерусалим в рамките на международните решения и съответните резолюции на ООН.

По-рано Тръмп уведоми и палестинския президент Махмуд Абас по телефона за решението си. Абас е предупредил Тръмп, че подобно решение ще има опасни последствия за мирния процес, за сигурността и стабилността в района и в света, гласи съобщението. В него не се уточнява дали Тръмп е казал на Абас кога ще бъде преместено посолството.

Израел смята за неприемливи заплахите от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за скъсване на дипломатическите отношения с еврейската държава, в случай че САЩ преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим, се казва в изявление на израелския министър на транспорта и сигурността по пътищата Израел Кац.

„Ние смятаме за неприемливи заплахите от президента на Турция, ние не се ръководим от неговите указания, Израел е суверенна държава, а Ерусалим – негова столица“, каза министърът, чието изявление бе разпространено от неговата пресслужба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране