06.12.2017 | 0:10
Тръмп реши: мести посолството на САЩ в Ерусалим
Арабските страни предупредиха САЩ с "опасни последици"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона  с краля на Йордания Абдула и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, за да ги информира, че е решил да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха световните агенции.

Според официалното съобщение от Аман кралят предупредил Тръмп, че такова решение ще има “опасни последици за стабилността и сигурността в региона” и ще попречи на усилията на САЩ да подновят израелско-палестинските мирни преговори.

Египетският президент казал на Тръмп, че няма нужда “да се усложняват нещата” в Близкия изток и предупредил да не се предприемат стъпки, които биха подкопали шансовете за мир в региона, заяви говорител на президентството в Кайро. Египетският президент потвърдил позицията на Кайро за запазване на юридическия статут на Ерусалим в рамките на международните решения и съответните резолюции на ООН.

По-рано Тръмп уведоми и палестинския президент Махмуд Абас по телефона за решението си. Абас е предупредил Тръмп, че подобно решение ще има опасни последствия за мирния процес, за сигурността и стабилността в района и в света, гласи съобщението. В него не се уточнява дали Тръмп е казал на Абас кога ще бъде преместено посолството.

Израел смята за неприемливи заплахите от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за скъсване на дипломатическите отношения с еврейската държава, в случай че САЩ преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим, се казва в изявление на израелския министър на транспорта и сигурността по пътищата Израел Кац.

“Ние смятаме за неприемливи заплахите от президента на Турция, ние не се ръководим от неговите указания, Израел е суверенна държава, а Ерусалим – негова столица”, каза министърът, чието изявление бе разпространено от неговата пресслужба.

share button


loading...


loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране