24.04.2017 | 20:00
Цацаров разследва КЕВР заради „Овергаз“
Шестима членове на ВСС поискаха изслушване на Цацаров по скандала с издателя на в. "Сега"

Антикорупционното звено на прокуратурата започна разследване за длъжностни престъпления и неизгодни сделки в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщиха от държавното обвинение. Информацията за разследването идва броени дни след като собственикът на „Овергаз“ и издател на в. „Сега“ Сашо Дончев разказа, че главният прокурор Сотир Цацаров се е опитал да му окаже натиск за редакционната политика на вестника на среща в офиса на функционера на БСП Георги Гергов.

Прокуратурата ще проверява дали служителите на регулатора са контролирали както трябва сливането на дружествата на „Овергаз“ през 2015 г. Преценява се и евентуалното извършване на длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата в София, довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Ще се проверява каква е обосновката на цените от страна на едрите енергийни доставчици.

Според разследващите заради бездействието на КЕВР „Овергаз“ е завела дело пред ЕК. На 21.01.2011 г. компанията е подала жалба пред българския регулатор за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ „Чирен“, но той не се е произнесъл повече от два месеца. „Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“, което не е приключило. От бездействието на длъжностни лица от КЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата“, пише в съобщението.

Поводът за действията на прокуратурата е сигнал от 16 януари 2017 г. до Цацаров. В него се казва, че дружествата са поддържали високи цени на газа заради завишени инвестиционни разходи, а регулаторът е позволил това.

„Не се разследва настоящият състав на КЕВР“, заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който влезе в КЕВР заедно с прокурори и агенти на ДАНС. Той отказа повече подробности. Сарафов се появи пред камерите часове след като стана ясно, че е оттеглил кандидатурата си за Висшия съдебен съвет (ВСС) и запазва позицията си в прокуратурата. Той обясни, че жена му го убедила, че е по-добър в оперативната работа.

През годините различните ръководства на регулатора направиха множество проверки на „Овергаз“, но нито една не откри нарушения. Последната беше в началото на 2016 г. След нея шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че петте дружества в „Овергаз мрежи“ спазват общите условия на договорите с потребителите.

Шестима членове на ВСС са внесли искане Цацаров да бъде изслушан за срещата си със Сашо Дончев и Георги Гергов на следващото заседание, съобщи в блога си членът на съвета Калин Калпакчиев. Освен него под предложението са се подписали Соня Найденова, Галина Карагьозова, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Камен Иванов и Юлия Ковачева. „Проверката е необходима с оглед защита престижа на съдебната власт. ВСС е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение. Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземането на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на ВСС“, пише в мотивите им. Досега единственият коментар на Цацаров бе съобщение, в което заяви, че Дончев поискал от него да въздейства на свои служители. Практиката досега показва, че мнозинството във ВСС упорито отхвърля всякакъв опит да бъде поискано обяснение от Цацаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране