17.07.2017 | 20:50
Цецизми. Настройваме дадено общество едно срещу друго
Цв. Цв. е убеден, че външният министър на България се казва Екатерина Михайлова

Иво Никодимов, БНТ: Къде са духовните лидери в цялата тази ситуация (с междуетническото напрежение като в Асеновград, Бяла и т.н. – б.р.)?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ами те са на местата си. Въпросът е, че има едно леко дистанциране от провеждането на подобни разговори, които да могат действително да бъдат въвлечени и те в този процес. Аз ще ви дам един пример само от миналата седмица. Когато на една кръгла маса… бяха поканени и присъстваха представителите на всички религиозни общности – главният мюфтия, Антоний, митрополитът за Западна Европа, тук искам също така да поздравя и католическата общност, имаха свой представител, еврейската общност имаха своя представител, евангелистката общност имаше своя представител. Аз за първи път видях тези духовни водачи на религиозната общност на една маса със един изключително сериозен модератор в лицето на Антоний Гълъбов. Само да ви кажа, че нямаше никакъв журналистически интерес към тази кръгла маса – единствените, които отразиха, това бяха две телевизии и няколко електронни сайта. („После“ цитира напоително съответните духовни послания на г-н Цветанов от тази кръгла маса!) Всичко останало просто се интересуваше повече от това какво ще се говори в парламента за НДК, какво ще се говори като новините – акцент Асеновград, Бяла, какви са последствията и как да отразиме и да настроиме обществото едно срещу друго. Повярвайте, че медиите…

ИН: Сега, медиите са ви виновни в случая.

ЦЦ: Не, не! Не са виновни медиите. Тук всички трябва да участваме в този процес. И точно затова и правителството, и в управленската ни програма вие знаете, че основният ни акцент е образованието. Аз бях в петък на една среща, която беше организирана он NDI – Демократичния институт на САЩ, заедно с представители на ромската общност. Има невероятно образовани роми. И трябва да се дават добрите модели.

ИН: Въпросът е как да образоваме и другите.

ЦЦ: Разбирате, че всичко трябва да стане постепенно. Защото, повярвайте, че има много българи, които извършват също подобни криминални актове. От тази гледна точка – да, действително, който е извършил съответния криминален акт, съответните компетентни органи, вие видяхте, и в Асеновград, и в Бяла се работи. И аз съм убеден, че това ще бъде решено. Въпросът е за тази интерграция. И тук въпросът е къде са родителите, къде е възпитанието, къде е образованието? Защото всеки един дава оценка. Вие виждате, че имаме инциденти на пешеходната пътека. Има инциденти между двама водачи на автомобили, които излизат и са готови дори единият да бъде пребит, за да може действително да си начешат някаква негова си лична пристрастност, че е по-добрият и че той е правият… Докато не си променим манталитета, докато родителите не си изпълняват родителските функции да образоват децата си… Защото, вижте, нека да погледнем агресията в училищата. Там говорим ли за ромското присъствие? Там говорим за това, че поведението на едно дете може да бъде стимулирано от родителя, когато взима страна или отива или се саморазправя с дадения учител. Или в дадена болница отива даденият пациент и се саморазправя с лекаря. Разберете, че това не е само функция на държавата…

***

Нищо общо с нищог общо.

Цветан Цветанов по време на разговора спомена „външния министър Екатерина Михайлова“. Водещият Иво Никодимов със сигурност знае фамилията на външния министър – Захариева, освен това е журналист с опит и рефлекси; но в случая не реагира и не коригира събеседника си. Все пак говорим за културен разговор, а не за свада на пешеходната пътека – ако журналистът забележи грешка на събеседника си, няма да бъде пребит. Никодимов е журналист със сериозни качества, но нерядко използва качествата си по странен начин. Много от въпросите му към силните на деня са от типа: как постигате успехите си?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране