25.10.2016 | 19:33
ЦИК: Гаф на вота в Младост ще взриви избора на президент
Обединиха СИК за двата вота, Мусорлиева се кара на Кадиев: Заради вас и вашите петима избиратели!

Гаф на частичния вот за кмет на Младост може да взриви и президентските избори, алармираха от ЦИК по време на заседанието на правната комисия, която прие на второ четене поправките в Изборния кодекс. Дори само една грешка на членовете на СИК, които ще обработват изборните документи за двата вида избори и за референдума, може да направи изборите недействителни, предупреди зам.-председателката на избирателната комисия Мария Мусорлиева. Съмнения за машинации изказаха и от БСП.

Поводът за реакциите – обсъждането на предложението на Данаил Кирилов и Георги Кадиев вместо две секционни комисии в две помещения, в столичния квартал да има само една, обединена СИК. Така щяло да се гласува само в една стая и да се спестят опашките от гласоподаватели, като се улесни целият изборен процес.

Становището обаче на 22 членове на ЦИК е, че това ще затрудни много повече и гласуването, и обработването и предаването на изборните книжа, казаха нейни представители по повод редуцирането на две комисии в една с три урни а кметски, президентски вот и за референдум.

Проблем изниква и с наличието на два печата – един за кметския и един за президентския вот. Ако се сбърка единият и се сложи на другите книжа, оттук стават недействителни всички гласове. Ако един член на СИК сбърка, отива на кино и президентският вот, предупреди Мусорлиева.

Съответно, може да се сезира съдът за касиране на изборите, допълни тя. “Подбуждате към нарушения”, сряза я Данаил Кирилов.

От ЦИК обаче изредиха и други аргументи против обединяването на двете секционни комисии. Първо – че няма как в район “Младост” да има обща избирателна комисия. И кой е висшестоящия орган – районната или общинската избирателна комисия, попита колега на Мусорлиева.

Друг довод беше стълпотворението в стаята за гласуване, където ще има няколко вида наблюдатели и застъпници, освен членовете на СИК. Посочен бе и фактът, че избирателните списъци вече са огласени и хората знаят къде и за какво ще гласуват, а сега има нова промяна. Освен това вече са назначени съставите на комисиите. Сега обаче СИК се намаляват от 250 на 125, съответно и хората.

Редуцирането на двете избирателни комисии в една скара зам.-шефката на ЦИК с Кадиев. “И за какво го правим? За това, че Кадиев и неговите петима избиратели искат да гласуват в едно помещение”, провикна се Мусорлиева.

Независимият депутат се засегна и кресна: “Коя сте Вие? Откъде знаете колко избиратели имам аз?” Усетила, че е прекалила с емоциите, представителката на ЦИК му се извини, а текстът мина, както бе първоначално предложен. Срещу него възражения имаха и от БСП. Шефът на столичната соцорганизация Калоян Паргов специално дойде на заседанието, за да предупреди именно, че хората са назначени и изборите са организирани, за да се променят правилата не в 12 без 5, а в 12 и 5, защото ГЕРБ виждат, че им е трудно да спечелят изборите.

Паргов захапа ГЕРБ, като им предложи услугите на апарата на БСП, ако толкова не могат да си намерят 500 души за секциите в “Младост.”

“Защо БСП превърна “Младост” в Сталинград?”, попита Кирилов, вземайки символното значение от решителната битка за отблъскването на Хитлер от руснаците във Втората световна война. “Далеч сме от “Волга е зад нас” ситуацията. Аз се учудвам – ако за вас “Младост е Сталинград, за нас не е”, защити се Паргов.

“Ако нямате хора, градската организация на БСП може да ви даде хора. Цяло лято се готвех, имам 500 човека. В момента променяте правилата.  Да не повтаряме съмненията с чувалите. 90 процента от протоколите в София бяха неизрядни и ние всички го знаем”,

припомни драмата с “Арена Армеец” от местните избори лидерът на столичните социалисти, както и преди това – мъкненето на чували с бюлетини в “Универсиада” от предишния президентски вот. “Категорично нямаме нужда от предоставянето на хора от вашия актив под наем”, отвърна Данаил Кирилов.

И напомни, че правилата са приети в Изборния кодекс на Мая Манолова. Тук в стилистиката на Сталинградската епопея навлезе Ревизоро, заставайки на страната на управляващите. “Обаче не съм съгласен, че “Мамаев курган” е “Позитано” 20 и всички герои оттам трябва да пишат Изборния кодекс”,

каза депутатът от ПФ, напомняйки за мемориала в чест на отбранителите на Сталинград, победили фашистката блокада на руския град през 1942 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране