Зареждане

Напишете

ПОЛИТИКА

Цветанов за Русия като заплаха: Да не вадим от контекста

share

Депутати от всички парламентарни групи не бяха запознати в детайли с новия Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г. В него Русия се посочва като една от основните външнополитически заплахи.

Документът бе приет от правителството в края на август, а днес ще се гледа от правната комисия в Народното събрание. Повечето народни представители явно не се бяха запознали със съдържавието на документа. Това се разбра и от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който отбеляза, че трябва да не се опитваме да правим предварителни интепретации и тълкуване, а да се запознаем с текстовете, които според него не създавали възможност за противопоставяне.

„Разбира  се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС – Русия, Русия – НАТО и, разбира се, че в този доклад се говори за тази информационна война, която се води, а тя винаги е свързана с предпоставките за много фалшиви новини.

Така че мисля, че е извадено от контекста на написаното и когато бъде налице за обсъждане в съответните комисии, тогава ще можем да работим по-ясно“, заяви той.

Цветанов добави, че е видно колко много фалшиви новини е имало при изборите в САЩ, във Франция, дори в България на последния президентски вот.  Зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на групата за приятелство с Руската федерация в парламента, пък заяви:

„Не съм чул, нито сме коментирали едно такова изказване. Не знам доколко това е сериозно и истинско. Има комисии, където имат много повече информация – явно, че това е в комисията по вътрешна сигурност. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите.“

Антон Тодоров от ГЕРБ се оказа по-добре запознат с конкретиката на доклада и го подкрепи напълно: „Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“, каза той.

Очаквано опозицията реагира по друг начин. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че сме част от ЕС и НАТО и трябва да отчитаме този факт. Той обаче намери друг важен елемент в доклада:

„В доклада има едно изречение, което искам да прочета дословно, за да няма интерпретации – Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации.“

Антон Кутев от БСП бе критичен: „Четох доклада, това е груба грешка – за съжаление не е първата, не вярвам и да е последната, за пореден път ще покажем неадекватност и се надявам да няма трайни последствия.“

Разнопосочни са мненията сред „Обединените патриоти“. Атакистът Станислав Станилов е против доклада. „Това са натовски глупости. Руснаците са три пъти по-слаби от НАТО, каква заплаха са те?“, заяви той.  Милен Михов от същата ПГ обаче бе на друго мнение – че докладът отразява реално заплахите пред България.

„Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС не довеждат до друг извод освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства“, заяви той.

Според него идва нова студена война в Европа, а други опасности са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

споделяне във facebook

Етикети:

5 Comments

 1. “ засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн“ -ГЛУПОСТИ- ЧЕРНО МОРЕ Е НА 13000 КМ ДАЛЕЧ ОТ САЩ- какво търсят в него на майка си пудкътъ ли амириканците? преди 300години ИВАН-4 ВАСИЛИЕВИЧ-ГРОЗНИЙ РАЗБИВА 100 000 АРМИЯ НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ на хан ГИРАЙ , И ТУРЦИЯ , КОИТО ЗАПАЛИЛИ МОСКВА ПРЕДИ ТОВА- ТА КОГАТО РУСКИЙ ЦАР СИ Е МИЕЛ КРАКАТА ВЪВ ЧЕРНО МОРЕ, , АМЕРИКАНЦИТЕ- ШАЙКА ЗАТВОРНИЦИ СЕ ПАЗАРЯХА СЪС ИНДИАНЦИТЕ ЗА ОДРАНИ КОЖИ ЗА ПРОДАН!

  Отговор
 2. А аз съм притеснен , че Антон Тодоров има засилено присъствие у тях , ВЪВ СПАЛНЯТА !ИСКАМ И АЗ ДА КЪРЦИКАМ ЖЕНА МУ ДЕМОКРАТИЧНО ,ПРОЗРАЧНО ,И ОТЗАД !Така изглежда анексията на САЩ във ИСТ. ЕВРОПА – ИДВАТ МИРИКАНЦИТЕ , И НА НАШ ТЕРЕН ШИБАТ ВЪВ УШИТЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ , , А ТЕ МЪЛЧАТ КАТО ДЪРТИ КУРВИ !
  Да идват братушките , със атомните централи и тръбите за ГАЗ – -ДА ЖИВНЕ НАРОДА ,ЧЕ С ТИЯ ПЕНСИИ ПО 170-180лв- си е чист ЕВРО-ГЕНОЦИД!

  Отговор
 3. СТАЛИН Е КАЗАЛ – „ЗАД ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ ПОДЛОСТ СТОИ ИМЕ , АДРЕС , РАБОТА!
  –––––––––-
  НИКОЙ ИЗРОД ОТ СОФ. ПАРЛАМЕНТ НЕ СПОМЕНАВА ЗА ПОВИШЕНА ЕВРЕЙСКА АКТИВНОСТ ВЪВ УКРАЙНА- А 200 ДЕПУТАТИ ВЪВ КИЕВСКАТА РАДА СА ЖИДОВЕ МИРИЗЛИВИ ,НАЧЕЛО СЪС ПИНХАС ВАЛЦМАН-ПОТРОШЕНКО ,ЦИЛЯ КАПТЕЛМАН-ТИМОШЕНКО-АРМЕНСКА ЕВРЕЙКА ,ЕТИНЗОН-КЛИЧКО,Д.ЯРОШ- УНГАРСКИ ИВРЕЙ-САДИСТ ! ПОНЕ ЦИГАННА ЦЕЦО Е ДЛЪЖЕН ДА ИНФОРМИРА НАРОДА ЗА ЦИОНСКАТА ОПАСНОСТ ,ДА ГО ШИБАТ МАНАФИТЕ ВЪВ ЦЪРНИЯ ЗАДНИК

  Отговор
 4. “ засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн“ -ГЛУПОСТИ- ЧЕРНО МОРЕ Е НА 13000 КМ ДАЛЕЧ ОТ САЩ- какво търсят в него на майка си пудкътъ ли амириканците? преди 300години ИВАН-4 ВАСИЛИЕВИЧ-ГРОЗНИЙ РАЗБИВА 100 000 АРМИЯ НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ на хан ГИРАЙ , И ТУРЦИЯ , КОИТО ЗАПАЛИЛИ МОСКВА ПРЕДИ ТОВА- ТА КОГАТО РУСКИЙ ЦАР СИ Е МИЕЛ КРАКАТА ВЪВ ЧЕРНО МОРЕ, , АМЕРИКАНЦИТЕ- ШАЙКА ЗАТВОРНИЦИ СЕ ПАЗАРЯХА СЪС ИНДИАНЦИТЕ ЗА ОДРАНИ КОЖИ ЗА ПРОДАН!

  Отговор
 5. Броуди 14.09.2017

  Антон Тодоров се оказа едно голямо лайно! И с всеки изминал ден, все повече и все по-гадно вони!

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.