21.11.2017 | 20:17
Турция вече арестува и българи за връзки с гюленисти
Не е ясно дали на задържаните в затвора в Одрин е осигурен адвокат

Гоненията в Турция срещу критиците на режима доведоха и до арест на български граждани. Трима българи са вкарани зад решетките в Одрин по обвинение в нелегален трафик и умишлено подпомагане на организацията на проповедника Фетуллах Гюлен, съобщиха турските медии. Информацията бе потвърдена от българското външно министерство. Вече над година управляващият режим в Турция преследва стотици хиляди свои критици, под претекст че са във връзка с Гюлен, обвинен за опита за преврат през лятото на 2016 г.

В петък тримата българи и петима турци са задържани близо до Йеникадън. Сънародниците ни са заподозрени, че са искали да помогнат за бягството на турците от страната. Според различни версии, лансирани в турските медии, те са искали да ги прехвърлят в България или в Гърция. Групата, в която е имало и дете, е пътувала с микробус. Колата е спряна от Одринската дирекция за борба с организираната престъпност и контрабандата, която получила сигнал, че група от 11 души се готви да пресече границата, съобщи БГНЕС. Българите са с инициали Н.М.К., Г.Й.М. и С.Х.М. У тях е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена за трафика, съобщи Нова телевизия.

Двама от турците са били в списъка на издирваните за членство в престъпна групировка, а останалите трима са били в списък с подозрителни лица. Арестантите са отведени за медицински преглед и на разпит в дирекцията по сигурността в Одрин. В понеделник наказателен съд им е наложил арест и тримата се намират в затвор в града. Детето е било предадено на близки хора.

Външното министерство не съобщи да е оказало каквото и да е съдействие на задържаните. То не е направило постъпки те да бъдат върнати в България, не е известно дали са им били осигурени и адвокати. Засега реакцията му е на наблюдател, въпреки че фактите, които засега са известни, са доста противоречиви и недостатъчни като доказателства. Българите не са хванати в момент на преминаване на границата, нито има улики, че са извършили каквото и да е престъпно действие.

Дистанцираното поведение на българските дипломати контрастира със случилото се покрай ареста на две българки за тероризъм и връзка с кюрди в Турция през юли. Тогава МВнР бързо влезе в контакт със задържаните и изпрати и консул да им съдейства.

Когато стане дума за преследвани заради Гюлен, българското правителство е като хипнотизирано. Във вторник премиерът Бойко Борисов за пореден път демонстрира, че Европейският съюз му е скъп, но Турция му е по-скъпа. На пресконференция, която даде с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в София, той обяви южната ни съседка за „най-големия наш защитник на южния фланг на НАТО“ и призова да се спазва договорът между ЕС и Турция, въз основа на който имаме подписан двустранен протокол за предаване на хора. Проблемът е, че въпросният протокол така и не влезе в сила, защото Турция не довърши ратификацията му. Това трябваше да се случи до 1 юни м.г. Режимът на Реджеп Ердоган бойкотира и договора с ЕС и протокола с България. Българското правителство обаче се натиска да го спазва и на това основание вече върна близо 100 души, преследвани от турските власти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране