12.01.2018 | 0:01
Туск в реч на български: Председателството ще бъде резултатно като Стоичков преди 25 години
Историята на България е по-драматична от "Игра на тронове"

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи на български език пожеланията си за българското председателство. Туск започна речта си по време на официалното откриване на председателството, рецитирайки „Отечество любезно“ на Иван Вазов.

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното тържество. Като поляк, аз добре разбирам колко кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“, каза Туск.

По-младите поколения вероятно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари
Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, отбеляза той.

Туск допълни, че „историята на България е по-драматична от „Игра на тронове“, макар че в нея няма дракони, но всички искат сценарият на Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие.

„Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте губили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион“, заяви председателят на Европейския съвет.

„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, подчерта Туск.

социално споделяне


1 коментар

  1. Диана каза:

    Туск попитал обкръжението си кого да цитира в речта си, като успешен човек в България. Три дни мислили, премятали архиви, разпитали многохилядната българска бюрокрация в Брюксел и не могли да открият такъв. Няма и няма. Един само посъветвал, „а бе цитирай Дан Колов“. Разпитали за него, но се оказало, че той вече бил използван в реч на американски президент, като успешен американец. Тогава Бареков се обадил, „а бе цитирайте Стоичков, по-заслужил от него за роду у Бългериъ нема, майничка с два леви крака, псува кат циганин, авантаджия кат всички успешни бългериънс, говори няколко ленгвиджис, малко му куца бългериънъ само, ама го познават всите бългериън-и“ И се оказал прав. Залата се скъса да ръкопляска, като чу името на Стоичков в приветствената реч на г-н европейския президент, който ни взе за шарани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране