20.04.2015 | 11:11
Тв скандал: Експерти отказват общо участие с офицера на ДС Велизар Енчев
Трябваше да има лустрация, хората остават с усещането, че преходът е бил режисиран, казва Екатерина Бончева

Скандал избухна в студиото на Нова ТВ. Членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева отказа да влезе в студиото заедно с независимия депутат – офицерът Велизар Енчев. Участието му бе предизвикано от подготвения от него законопроект за закриване на Комисията по досиетата. Според източници на Faktor.bg преди това и друг експерт по темата е отказал да участва в общо предаване с Енчев.

Това е демонстрация, заради закона, който внасям за закриване на комисията. Тя работи на квотен принцип и действа необективно. Хора от комисията се опитват да дават оценки на хора от разузнаването, става дума за Бончева и Евтим Костадинов. Наричат ни ченгета, служители на КГБ, обяви Велизар Енчев. Той твърди, че е работил в отдела срещу бивши социалистически страни.

Аз съм работил в Югославия, вербувал съм наши сътрудници на тази територия. В Македония беше създадено първото правителство с наши сътрудници, обяви Енчев и сам отбеляза, че в случая издава държавна тайна. Най-вероятно става дума за кабинета на ВМРО и премиера Любчо Георгиевски. Енчев добави, че още днес внася и жалба във военна прокуратура срещу комисията. Според него тя не си върши работата, нарушава се държавната тайна, разкриват се източници на информация и чужди граждани, които са били наши сътрудници.

Държа моя шифрограма за индийската ядрена програма, но там е името на съпругата на индийския дипломат и се вижда от кога съм я придобил. Това не са агенти, а сътрудници на нашето разузнаване. От тези шифрограми се разбира и тайният код на българското разузнаване, този код не е зачертан. Информация в дискове за по 50 стотинки се продават от Комисията по досиетата, а в тях има ценна информация. Гражданин на чужда държава, премиер, поиска българско гражданство за да бъде защитен. Въз основа на тези формални нарушения, които са престъпления аз искам да се закрие тази комисия, а дейността и да премине към националните разузнавателни служби, изложи аргументите си Енчев.

След него Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата призна, че от подобни идеи и скандали хората остават с усещането, че преходът е бил режисиран, а конците са дърпани от среди от ДС. Тя обясни, че е отказала общо участие с човека на службите, защото няма какво да спори и изяснява с него.

Факт е, че голяма част от хората, които сме обявили за съпричастност към ДС се оказват фактори в обществения живот на държавата през последните 25 години. Цялата информация за нашата работа е в НС. Въпросът е защо се случва всичко това сега, ние работим 8 години и не са спрели атаки на хора, свързани с ДС и службите. Те искат държавата да си остане такава каквато е била преди 1989 г. В много страни наложиха лустрация и архивите отдавна са отворени, а ние сега водим този абсурден разговор. Тези документи са с давност от 25 – 30 г. и съм убедена, че няма нарушени интереси на чужди граждани. Не вярвам дори този законопроект да бъде допуснат за разглеждане от парламента. Проблемът е, че за 25 г. в тези служби не обновиха съставите си, с млади лица с европейско и натовско виждане. Хората от ДС се пенсионират с пенсии от 800 лв., а моята майка, която е архитект с над 35 г. стаж, взима 200 лв. Такава е съдбата и на много други честни и почтени пенсионери. Това ли е справедливостта в държавата? Повече от категорична съм, че големият проблем е, че в началото на 90-те години не се проведе лустрация, защото сега сме свидетели на постоянен съботаж по отношение на миналото, категорична е Бончева.

8 коментара

  1. Гого каза:

    Интересно журналистите от Свободна Европа, каквато беше Бончева, агенти или обикновени сътрудници на ЦРУ бяха?
    Техните досиета няма ли кой да разкрие и не подлежат ли на лустрация именно те заради катастрофиралия преход който за 25 години опустоши една прилична даржава с горд и честен народ.

  2. Колев каза:

    Благодарим на уважаваните редактори,че показаха леля Катя, след като децата вече са заспали.

  3. ЮРДАН каза:

    КОЛКО МАЛКО МИСЪЛ Е НУЖНА ДА ИМА НЯКОЙ В ГЛАВАТА СИ. КОЛКО МНОГО ЖИТЕЙСКИ ОПИТ СЕ ИСКА ДА Е ИЗЖИВЯЛ ЧОВЕК ЗА ДА НАПРАВИ ПРАВИЛНО ЗАКЛЮЕНИЕ И ДА РАЗБЕРЕ КОЛКО ПРАВ Е ЕНЧЕВ И КОЛКО ТРЕПЕРИ ЗА БЕЗПОЛЕЗНАТА СИ СЛУЖБА „ЕДНА ЖЕНА ЧАКАЩА ТЛЪСТА ПЕНСИЯ „

  4. НикБ каза:

    Докато не бъдат ЛУСТРИРАНИ подобните на Велизар Енчев, България ще бъде бедна и грабена.
    Няма как от тоталитарна система да се изгради демокрация без лустриране на номенклатурата на тоталитарната държава.
    „11 юли 1978 г. – С протокол № 280 Политбюро на ЦК на БКП утвърждава списък с номенклатурата на ЦК на БКП. Партийната номенклатура е основният инструмент, с който комунистическите партии осъществяват наддържавните си функции. Номенклатура са длъжностите, които се заемат и освобождават само с решение на партийното ръководство без значение дали длъжността е изборна или с назначение. Това са ключовите длъжности във всички структури на държавната власт, съда, прокуратурата и следствието, дипломацията, академичните и учебни институти, обществените организации, творческите съюзи, ръководствата на средствата за масова информация. Освен ЦК на БКП своя номенклатура имат и окръжните и градските комитети на БКП. Всички сведения за номенклатурата са секретни, а за номенклатурата в министерство на отбраната и ДС – строго секретни. Номенклатурата на ЦК е на три нива: номенклатура на Политбюро, на Секретариата на ЦК на БКП и отчетно-контролна номенклатура към различните отдели на ЦК. Първите две нива са висшата номенклатура.“

  5. Рангел Тодоров каза:

    Бончева казва,че нямало за какво да спори с Велизар.Обратното е вярно – Енчев няма за какво да спори.Енчев не е един от офицерите от разузнаването,той е интелектуалец от ранга на Стефан Цанев.Написа и издаде една настолна книга – Югославия.Предлагам на Бончева тихо и смирено да се оттегли в почивка с дебелата гнига на Енчев.Убеден съм,че след това дамата ще си подаде оставката.

  6. ммммм каза:

    Много си прозд бе Симеончо, но да ти е простено млад си имаш още какво да учиш ако можеш….

  7. ташаклийски, хиндо каза:

    Енчев е прав.
    Бончева е журналист, какво разбира от разузнаване?

  8. Очев каза:

    На снимката виждам двама мъже.Единият със сигурност е Велизар Енчев,другият,така и не разбрах кой е.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране