03.12.2018 | 6:58
Убиецът на малката Дамла влиза в съда
Прокуратурата протестира 23-годишната му присъда, иска доживот

Осъденият на 23 години затвор Мехмед Хасан, който на 17 декември м.г. уби първата си братовчедка 7-годишната Дамла в Момчилград, влиза отново в съда. Окръжната прокуратура в Кърджали е внесла в апелативния съд в Пловдив протест срещу присъдата, постановена от окръжния съд в Кърджали, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

На първа инстанция представителите на държавното обвинение са искали от съда да наложи доживотна присъда на Хасан. Делото срещу него в Кърджали бе гледано по реда на съкратеното съдебно следствие тъй като подсъдимият признал всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Заради това присъдата му била редуцирана с една трета на първа инстанция.

За това, че е влязъл през нощта в чуждото жилище, което отворил със специално техническо средство ключ, е осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода. Повечето години зад решетките – 22 от присъдата на Хасан, е че умишлено е умъртвил седемгодишната Дамла, намиращо се в безпомощно състояние, като извършеното е по особено мъчителен начин за пострадалата и с цел да бъде прикрито друго престъпление. На основание чл.24 от НК магистратите са увеличили наказанието на Мехмед Хасан на 23 години лишаване от свобода, което да се изтърпи при „строг“ режим. Той е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на пострадалата Седат и Гюнер Муса и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

В нощта на убийството на момиченцето майка й Седат била нощна смяна в завод до Кърджали. Няколко дни по-рано Мехмед открил ключовете на леля си в колата си и решил да влезе у тях, за да краде. Половин час след полунощ на 17 декември той отключил апартамента, но Дамла се събудила. За да прикрие, че е влязъл да краде, Мехмед удушил детето, след това увил главата и раменете й с тиксо и избягал.

Процесът в Апелативния съд в Пловдив е насрочен за 6 декември, четвъртък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране