18.01.2015 | 22:28
Удариха ченгета, подпомагали трафика на бежанци
Няма осъдени

Девет гранични полицаи от ГКПП „Капитан Петко войвода” са отстранени от работа за прикриване на трафик на хора. Това предаде БНТ тази вечер. Срещу тях вече е образувано дисциплинарно производство.

Деветимата служители са съдействали на турски гражданин да превозва нелегални имигранти от Турция към България. Очаква се да бъде предложено дисциплинарното им уволнение, съобщава още националното радио.

След първата една година на хаос, от лятото на 2014 г. се наблюдават ясни индикации за функциониращи канали вътре в страната за трафик на бежанци. Посоката е от турската граница към сръбската, а напоследък и към румънската. Последното бе потвърдено и от МВР.

Според софийски полицаи озадачаващо е как големи групи сирийци, иракчани, афганистанци и др. „изведнъж“ се появяват на Околовръстното шосе на столицата. Тук част от тях биват задържани, но според ченгета трансфрерирането им е невъзможно да стане без съдействието на „колеги“ по границата.

Същевременно по съществуващия в НК чл. 281 – за трафик на хора вътре в страната, не се е чуло да има дори един осъден.

Акцията срещу смяната от ГКПП „Капитан Петко войвода“ идва в момент, в който вътрешният министър Веселин Вучков признава затрудненията на МВР по опазването на границата и дори иска откриване на ощ 500 щата  в „Гранична полиция“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране