20.06.2017 | 19:37
УЕФА замени „ЦСКА-София“ с „Дунав“ минути преди жребия
Илюзиите на столичния клуб бяха очаквано разбити, а русенци реагираха бързо и ще играят с "Иртиш"

Изкуствено поддържаните очаквания, че „ЦСКА-София“ може да участва в тазгодишния турнир Лига Европа, бяха разбити на пух и прах вчера 20-ина минути преди тегленето на жребия в Нион (Швейц). По решение на УЕФА софийският отбор беше заменен с „Дунав“, който ще срещне в I предварителен кръг „Иртиш“ (Каз), чийто треньор е Димитър Димитров-Херо.

Дотогава в „ЦСКА-София“ вече пресмятаха кой ще им е съперник, дори бяха пратили вечния кадемлия Димитър Пенев да ги представлява на тегленето. Някак бе неглижирана малката подробност, че срещу името на отбора от УЕФА бяха сложили звездичка с обяснението, че участието на „ЦСКА-София“ все още е въпрос на съдебни процедури. В крайна сметка УЕФА се възползва от правото си на решаваща дума и постанови изваждане на отбора. Причината е ясна и бе посочена от генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис в писмо до БФС още от края на май. А именно – „ЦСКА-София“ е нов клуб и като такъв няма право да играе в евротурнирите в първите 3 години от съществуването си, т.е. до края на сезон 2018/19. Всичко останало бе опит да се заобиколят правилата – от БФС, който първо пробва да издейства изключение за „ЦСКА-София“, а след това забърка още по-голяма каша, като даде евролиценз на клуба въпреки неспазването на въпросното 3-годишно правило.

А от „ЦСКА-София“ все още отказват да повярват на случилото се. „Буквално минути преди началото на жребия УЕФА без никакво предизвестие извади ЦСКА от участие в Лига Европа. Клубът ще предприеме всички възможни мерки за защита на своите права и извоюваното на терена право на участие“, обявиха от клуба, който до лятото на миналата година се казваше „Литекс“, а оттогава има претенции да е приемник на фалиралия на 09.09.2016 г. ЦСКА.

В това време „Дунав“ успя да си извоюва право на участие с навременни действия. „Налице са основателни съмнения, че интересите на нашия клуб, във връзка с неговата равнопоставеност спрямо други отбори, може да са накърнени в процеса на клубно лицензиране. По тази причина настояхме за изясняване на казуса от страна на УЕФА в спешен порядък и отборът ни да бъде включен в жребия като изряден и легитимен участник“, посочиха от русенския клуб. Според Нова тв от „Дунав“ са подали аргументирана молба до УЕФА да бъдат включени в жребия и искането е уважено, за да не бъде ощетен русенският клуб.

Така „Дунав“ се завръща в евротурнирите след 42 г. пауза. Тимът първо ще гостува на 29 юни на „Иртиш“, а на 6 юли ще домакинства най-вероятно в Русе. Треньорът на казахстанците Димитър Димитров не скри, че е изненадан от решението на УЕФА и тепърва чрез свои познати в България ще разузнава „Дунав“. Колегата му от Русе – Веселин Великов, също призна, че тепърва ще проучва „Иртиш“. Победителят от тази двойка ще срещне във II предварителен кръг „Цървена звезда“ (Сър) или „Флориана“ (Мал).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране