18.03.2017 | 0:01
Украйна обвини Русия, че използва етнически българи да влияе на страната
Етнически групи искат независимост от Киев

Русия се опитва да използва различни етнически групи за създаването в Украйна на автономии, заяви шефът на Службата за сигурност на Украйна(СБУ) Василий Грицак, цитиран от УНИАН.

„Руската страна не изоставя идеята за федерализация на Украйна и за разпространяването на автономни настроения, за което използва етнически фактори в западна и югозападна Украйна“, каза той. Според него за постигането на тези цели могат да бъдат задействани живеещите в страната етнически унгарци, българи, гагаузи и русини. Шефът на СБУ увери, че спецслужбите ще се противоставят на подобни заплахи.

През последната година различни етнически групи в Украйна нееднократно се обръщаха към президента Петро Порошенко с молба за създаването на автономии за тях. Подобни инициативи дойдоха от страна на гагаузи, представители на българската диаспора и полските общини, както и от румънците в Буковина. Броят на подобни молби нарасна след като Порошенко заяви миналия юни, че ще даде на кримските татари право на самоопределение – създаване на техни автономи в рамките на държавата. Той обеща промени в конституцията, които засягат Крим, който в момента се явява руска територия, което не се признава от Киев.

1 коментар

  1. Венко Венков каза:

    От безумните тъпанари в Киев, всички ще искат независимост! Разпадащи се останки от държава, въоражени боклуци, корупция, анархия!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране